Szellemi Csemegék

Kildara/Publio – Lélekemelő beszámoló: 2017. 09. 23., Centrál Kávéház

2017. október 01. - Cetti

Múlt héten szombaton egy nem mindennapi beszélgetésre voltunk hivatalosak a Centrál Kávéházban. Mondhatnám azt, hogy ez csak egy Kildara találkozó volt, de az olyan, mintha semmit sem mondanék.

Mint minden olvasással kapcsolatos programnak, úgy a Kildara találkozóknak is megvan a hangulata. Minden találkozót gondos készülődés előz meg, persze a látogató már csak a készen tálalt menüvel szembesül: érdekes beszélgetések, dedikálások, fotózkodás, majd mindenki boldogan megy haza azzal a tudattal, hogy milyen jó volt ez a találkozó is.

22089619_1604176106269397_1951509656720569117_n.jpg

A délután csapata (balról jobbra): John, Nagy Judit, Ada, Evelin, Norina, Cetti, Pechál Péter, Merielle, Nashi

A kerettörténet most is adott volt, azonban a belső tartalom mindig más, minden esetben egy újabb tematika szerint kerül megrendezésre az adott találkozó. A Lélekemelő eddigi Kildarás ismereteim során talán a legerősebbnek mondható téma, és tartalom tekintetében. Amikor úgy kezdődik egy program, hogy ellazulsz, jól szórakozol, nem sokkal ezután pedig már szorongva hallgatod egy anya történetét, mindezeket pedig egy írói kerekasztal, és egy nagyon komoly, soha véget nem érő téma zárja le, akkor tudod, hogy érdemes volt felkelni reggel, mert valamivel ismét gazdagodtál.

A délután első vendége Pechál Péter volt, akit én csak „aputestes csávóként” emlegettem egy ideig, mert az első ÍráSOKK bejegyzés, amit olvastam tőle, abban pont az aputest volt a téma. Persze tevékenysége nem csak ennyiből áll, és a beszélgetés sem arról folyt, hogy mi a tökéletes recept az aputest eléréséhez. Szó esett arról, hogy miben változott az élete, amióta vezeti a blogot, miért a facebookot részesíti előnyben, ha egy újabb bejegyzést ír. Nem maradhatott el a beszélgetés során pár személyes emlék felemlegetése (melyek persze megtalálhatóak az oldalán), megtudhattuk, mit jelent neki az írás, és hogyan fogadja környezete azt, amivel foglalkozik. Péter felesége, Katalin is beszámolt arról, ő hogyan viszonyul férje írásaihoz. Azon felül, hogy szereti, azt is elárulta nekünk, hogy az írásainak köszönhetően ismerkedtek meg. Ilyen egy igazi happy end! �

22050117_1604175896269418_6051418880775402075_n.jpg

Pechál Péter lekesen válaszolt kérdéseinke.

Egy rövid szünet után Nagy Judit mesélt nekünk arról, mit élt át gyermeke megszületése után. Amikor halljuk valakinek a megrázó történetét, megérint, de amikor ott van mellettünk az a valaki, és úgy mesél, még nehezebb hallgatni. A beszélgetés során betekintést nyerhettünk Ébredéseim című könyvébe, melyben leírja, hogyan lett anya, hogyan változott meg élete egyik pillanatról a másikra. Egy olyan történetet mesélt el, amit talán nem mindenki merne, vagy nem lenne hozzá elég lelki ereje, de ő ezeket a korlátokat átlépve nem csak azt vállalta, hogy mindezeket leírja, ezen felülemelkedve személyesen is beszámolt róla. A könyv megjelenésének háttértörténetét is megismertük, és nem csak Judit szemszögéből, ugyanis a kiadótól – Zazie – jelen volt Raskó Gabi, és ő is mesélt nekünk kicsit.

22046154_1604176052936069_499140327591781050_n.jpg

Nagy Judit bátran mesélte el nekünk megrázó történetét.

A találkozót egy kiadói kerekasztal zárta, ami minden évben egyszer lezajlik a Kildara rendezvények valamelyikén. Jelen volt a Publiótól Alcser Norbert és Kocsis Nagy Noémi, Zazie-tól Raskó Gabi, a Galaktikától pedig Németh Attila.Most is egy erős témát feszegettünk, a könyvek kapcsán több komoly kérdés is felmerült. Megkérdeztük, hogyan viszonyulnak az elektronikus könyvekhez, az illegális könyvleltöltéshez, illetve tudnak-e vele bármit kezdeni, hogyan látják a könyvpiacot öt év múlva, dolgoznak-e bloggerekkel, illetve mit gondolnak a velük való együttműködésről, és szerintük mi a titka a legifjabb generáció olvasásra való nevelésének, kin vagy min múlik? Az egyszerűnek szánt beszélgetés alatt végül kiderült, hogy mennyire megoszlanak a vélemények, már-már egy kisebb vitahelyzet alakult ki, ami talán nem is meglepő, mert ez egy olyan téma, amit a végtelenségig lehetne ragozni.

22089247_1604176199602721_2646474175992822378_n.jpg

Kiadói négyszögletű kerekasztal beszélgetés.

Ahogy egyszer minden, úgy ez a nem hétköznapi találkozó is véget ért. Biztos vagyok benne, hogy minden látogató valami plusszal távozott a rendezvényről.

Fotók: Boldizsár Ottó
További képek itt

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr7112915271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása