Szellemi Csemegék

Blake Crouch – Hamis emlékek

2019. október 14. - Cetti

blake_crouch_hamis_emlekek_cimkep.jpgMinden évben van legalább egy olyan olvasmányom, ami kiemelkedik a többi közül. Azt hiszem, nem is kell magyaráznom ezt az érzést. Adott egy könyv, ami nagyon érdekel, de mégis elvárások nélkül kezdesz bele. Majd az első sorokkal már olyan erősen beleránt a lapokba, hogy ki sem tudsz onnan szabadulni, falod az oldalakat, egyszer csak a végére érsz, és utána csak nézel magad elé, mert nem fogod fel, hogy máris a végére értél. Valami ilyesmi érzés kapott el a Hamis emlékek olvasásakor.

Fülszöveg:

„A ​valóságot emlékek hozzák létre.

Erre kezd rádöbbenni Barry Sutton, a New York-i rendőr, miközben nyomozni kezd a tragikus jelenség után, amit a médiában hamisemlék-szindrómaként emlegetnek. A kór áldozatai egy olyan életre emlékeznek vissza, amit soha nem éltek le.

Helena Smith neurológus is az emlékek erejében hisz. Egész életét egy olyan technológia megalkotásának szentelte, ami segít az embereknek megőrizni a legértékesebb emlékeiket. Amennyiben sikerrel jár, bárki újra átélheti az első csókját, a gyermeke születését vagy az utolsó pillanatait a haldokló szüleivel.

Miközben Barry az igazságot keresi, egy minden betegségnél rémisztőbb ellenféllel találja szemben magát: egy olyan erővel, amely nem csak az elménket támadja meg, hanem magát a múlt szövetét is. És amikor ennek következtében elkezd megsemmisülni az általunk ismert világ, csak neki és Helenának van esélye arra, hogy együtt dolgozva legyőzzék a fenyegetést.

De hogyan találhatnának biztos kapaszkodót, amikor maga a valóság is folyamatosan változik és fokozatosan darabjaira hullik szét körülöttük?

A Hamis emlékek egyszerre letehetetlen olvasmány és összetett tudományos-fantasztikus rejtvény az időről, az önazonosságról és az emlékezetről. Olyan thriller, amilyet csak Blake Crouch tud kitalálni. Ez a regény vitathatatlanul az eddigi legambiciózusabb, legellenállhatatlanabb munkája."

hamis_emlekek.jpgEredeti cím: Recursion

Kiadó: Agave

Megjelenés éve: 2019

Oldalszám: 304

Műfaj: regény

Zsáner: sci-fi, alternatív történelem

Kötészet: puhatáblás, ragasztókötött

ISBN: 9789634196587

Fordította: Farkas Veronika

Ajánlás:

Bár ezelőtt még egy Blake Crouch könyvet sem olvastam, amikor megláttam a szerző legfrissebb könyvét, ami a Hamis emlékek címen jelent meg itthon, volt egy olyan megérzésem, hogy ez a könyv nekem (is) szól. A csalogató borító és a meggyőző fülszöveg csak növelte a késztetést, hogy belevessem magam egy olyan világba, ahol a hamisemlék-szindróma (HESZ) szedi az áldozatait. 

Történetünk 2018. novemberében veszi kezdetét, amikor is Barry Stuttont, a New York-i rendőrnyomozót egy HESZ-es nőhöz riasztják, aki végül eldobja életét az őrjítő hamis emlékek miatt. Ezután hirtelen visszaugrunk pár évet az időben, és 2007. októberében vagyunk Helena Smith neurológus oldalán. Csak pár oldalon vagyunk túl, és még nem történt túl sok minden, mégis érezhető, hogy nem egy egyszerű olvasmány vár ránk. A váltott szemszög, az idősíkok közötti ugrálás azonnal megnyert magának. Mindig is szerettem, ha egy történetben fontos szerepet kap az idővel való játék, Blake Crouch azonban ennek egy új dimenzióját nyitotta meg előttem, és ezután már csak rajta múlt, hogy mennyire fogom megszeretni az általa sokszor felépített és lerombolt világot. 

Pillanatok alatt belecsöppentem egy nem hétköznapi thrillerbe, melyben a hamis emlékek tesznek tönkre életeket. Arra, hogy konkréten mi is ez a HESZ, mi okozza, hogyan terjed, sokáig nem derült fény. A szerző apránként bontotta ki a titkot, ügyelve arra, hogy annak egy része mindig is rejtély maradjon, ezzel folyamatosan fenntartva az olvasó érdeklődését. Ezt megcsavarta még több rejtéllyel, és még egy szerelmi szálat is csempészett bele – ezeket pedig bátran ültette fel az ismétlődés véget nem érőnek tűnő hullámvasútjára. 

Annak ellenére, hogy a főbb szálak más-más idősíkon futnak, és idővel ezek a szálak összeérnek, Barry és Helena találkozásával úgy tűnik, minden megváltozhat. Valami mégsem úgy működik, ahogyan az elképzelték, mert egy katasztrófa megelőzésével csak egy másikat készítenek elő.

Azért hogy ez ne csak egy csavaros krimi legyen, bőven kapunk a science fiction elemekből is, melyeknek akad valós háttere. Így a fikció(nak hitt története)t olvasva felmerülhet, hogy ez akár meg is történhetne. Hiszen folyamatosan kísérleteznek a tudósok, lehetetlennek tűnő dolgok létrehozásához végeznek kutatásokat, egyszer talán azt a szintet is elérhetjük, amikor egy különleges szerkezet segítségével utazhatunk az időben, ezzel megmásítva a jövőt, és idegen emlékeket létrehozva. Bármennyire is izgalmasan hangzik, az az igazság, hogy én ezt a kort nem szeretném megélni. Ugyanis ha van is esély arra, hogy egy ilyen szerkezetet megalkossunk, amíg az alapvető problémákkal nem tud mit kezdeni az emberiség, addig egy ilyen komoly masina sem lehetne jó kezekben.

Az általam leírt gondolatmenetet is valamilyen szinten végigfuttatta regényében a szerző. Nem lenne teljes a történet, ha nem bukkanna fel egy gonosz figura, aki próbál visszaélni a technológiával. Pedig felmerült nem egyszer a világmegváltás lehetősége, ártatlan életek megmentése egy-egy tragikus esemény megelőzésével, azonban hiába a jó szándék, ehhez pár ember, és egy remek szerkezet édeskevés, elkerülhetetlen az összeomlás.

A Hamis emlékek egy zseniálisan felépített regény annyi csavarral, amennyi egy teljes sorozatnak elég lenne. Többször járunk ugyanazokon a helyeken, ismétlünk meg eseményeket. Akár több évtizedet is leélünk a történet által újra és újra, mégsem tűnik úgy, hogy az időhurok csapdájába ragadva akár csak egy percet is elpazaroltunk volna. A cselekmény szinte teljesen hibátlan, csak egy minimális kivetnivalót találtam benne.

A vége felé egy kicsit már soknak éreztem az ismétlődést, elsősorban a szerelmi szál miatt, mert az jelen volt minden katasztrófa mellett, így a váltakozó események mellett a folyamatosan ismétlődő szerelem már kissé monotonnak hatott. Ezt az egy apróságot leszámítva én meg vagyok elégedve a könyvvel, és boldogan emelem a kedvenceim közé. Blake Crouch játéka az idővel és az emlékekkel páratlan. Meglehetősen egyedinek találom, persze az is lehet, hogy csak nem bukkantam rá a(zok)ra a könyv(ek)re, amelyek egy hasonló altermatív valóságot feszegetnek. 

Egy valamiben biztos vagyok: én tuti beleőrülnék, ha újra és újra végig kéne élnem ugyanazt az életet annak a ténynek a tudatában, hogy 10, 20 vagy mondjuk 40 év múlva beüt valami végzetes probléma, amit csak úgy előzhetek meg, ha az egészet újrakezdem, de ezzel egy másik pusztító balesetnek nyitok kaput. Persze olvasva lenyűgöző, és nem véletlenül került a könyv a kedvenceim közé.

Azt hiszem, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ez mégis mi volt? És miért csak ennyi? Ugye lesz ennek valamilyen folytatása? Vagy legalább egy remek filmes adaptáció? 

Magam részére a feladat adott. Mivel még eddig nem olvastam a szerzőtől, itt az ideje jobban megismernem a munkásságát. Blake Crouch, rettegj, mert rongyosra foglak olvasni!

Borító: Ez egy tipikusan olyan borító, amit érdemes alaposabban megvizsgálni. Remek utalás van a történetre, ráadásul megjelenik az a csavarosság is, ami folyamatosan jelen van főszereplőink életében. 5 pont

Történet: Zseniális! Amikor azt hiszed, már mindent tudsz, akkor jön egy újabb meglepetés, az időhurok ránt rajtad még egyet, és egy újabb alternatív valóságba zuhansz. Játék az idővel, játék az emlékekkel, játék a valósággal. Mindez persze tudományos háttérrel zajlik. Kell ennél több? 5 pont

Karakterek: No, ez egy olyan könyv, ahol nehéz a karaktereket kiragadni, mert minden egyes újrajátszásnál" változnak valamennyit. Pont ettől zseniálisak a karakterek is. 5 pont

Összesített értékelés: 5 pont

Kiknek ajánlom: Az idő szerelmeseinek! Vagy ha jobban tetszik, bolondjainak. Bárkinek, akit foglalkoztat a tér -és időhurok, érdekli, milyen lehet bent ragadni ennek a körforgásában. Mindenkinek, aki szereti az alternatív valóságot. És rajtuk kívül is bárkinek, aki olvasni szeretne... mondjuk bármit, ami új élményeket hozhat!

Köszönöm szépen a könyvet az Agave Könyveknek! A weboldalukon 25% kedvezménnyel tudjátok megrendelni a kötetet.

moly_logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr9915221330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása