Szellemi Csemegék

Gyurgyák János: Szerzők és szerkesztők kézikönyve

2019. március 22. - Cetti

szerzokesszerkesztokkezikonyve.jpgKiadó: Osiris

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 548

Műfaj: kézikönyv

Kötészet: keménytáblás, cérnafűzött

ISBN: 9789632763187

Fülszöveg:

„A Szerzők és szerkesztők kézikönyvének első kiadása 1996-ban jelent meg, a második 2005-ben. Ez utóbbi kiadás óta immár 13 év telt el, s a kézikönyvek legalább egy évtizedenként jelentős átdolgozásra szorulnak. Különösen a digitális forradalom korában. Ez a folyamat ugyanis alaposan felforgatta a magyar könyvkiadás hagyományos világát is. Mindezen okok miatt több ponton újragondoltam és újrafogalmaztam a könyv téziseit és gyakorlati megoldásait. E könyv első kiadásának előszavában azt írtam, hogy egy jó kézikönyvnek csak a harmadik kiadása használható igazán. Ezek után félve bocsátom útjára ezt a munkát, tartva kissé attól, hogy nem tudok mindenben megfelelni ennek a magas elvárásnak. Végül pedig - ha nem is örök optimistaként - hiszek abban, hogy végső soron a racionálisan átgondolt szabálykövetés mindenki, tehát a kiadók, a szerzők és az olvasók számára is előnyös, hasznos és hosszú távon kifizetődő vállalkozás.

Gyurgyák János”

Ajánló:

Amikor a pályaválasztás során próbáltam eldönteni, merre vigyen majd az utam, a kiadványszerkesztés felé terelődtem. Annyit tudtam a szakmáról, hogy köze van a könyvekhez, és már ennyi is elég volt, hogy érdekeljen. Amikor pedig végre az iskolapadban ültem, és elérkezett a tanulás ideje, csak körmöltük az ajánlott, illetve kötelező olvasmányokat. Ezeknek persze a nagy része vagy nem volt kapható, vagy már elévült, így tanulmányaim során nem voltam sokkal előrébb (szerencsére így is jeles vizsgát tettem álmaim szakmájából), tudtam nagyon jól, hogy nem kell kétségbeesnem, ez egy olyan szakma, ami folyamatosan fejlődik, igazodik az aktuális trendekhez, így sosem lesz késő tanulnom. És nem is tévedtem.

Bár tanulmányaim során sok fontos szakkönyv kimaradt a fentebb említett okokból, tanáraim lelkiismeretesen megtanítottak mindent, amit lehetett, és most már elmondhatom magamról, hogy a szakmában dolgozom. Éppen frissen csöppentem bele a könyvkiadói életbe, amikor eljutott hozzám a Szerzők és szerkesztők kézikönyvének legfrissebb, idei megjelenése, amit nem győzök megköszönni az Osiris kiadónak! Jobbkor nem is jelenhetett volna meg a harmadik kiadás, hiszen a második kiadás megjelenése óta meglehetősen sok idő telt el, ezen felül nekem pont most volt szükségem a tudásom frissítésére, bővítésére.

Amikor kezembe vettem a könyvet és belelapoztam, már a gyors szemle is elég volt ahhoz, hogy tudjam, a Szerzők és szerkesztők kézikönyve alaposan bevezet majd a könyvek világába. Sokakban él az a sztereotípia, hogy egy szakkönyv csak unalmas és száraz lehet, azonban jelen esetben szó sincsen erről!

A könyv részletesen, ám érthetően kitér minden fontos tudnivalóra, a kisebb lépésektől kezdve a nagyobb műveletekig gyakorlatilag mindenről szó esik, amit fontos tudnunk, ha a könyvszakmában találjuk meg álmaink foglalkozását, vagy csak érdeklődünk iránta. A Szerzők és szerkesztők kézikönyve az a könyv, ami bármikor is kerüljön a kezedbe, minden esetben hasznát fogod venni. Számomra több szempontból is öröm volt olvasni a könyvet, ugyanis olyan leírásokkal és példákkal is találkoztam, amik nem jöttek velem szembe tanulmányaim során, így megkaptam a szükséges kiegészítést.

Kifejezetten tetszett a könyv szerkezeti felépítése. Jól elkülönített fejezetekben mutatja be, melyek a könyvek legfontosabb elemei, és minden fejezet elején találunk egy tartalomjegyzéket, amelynek köszönhetően később is könnyen megtaláljuk azt a témakört, amelynek éppen utána szeretnénk olvasni. A könnyebb eligazodást segíti a kötet végén található tárgymutató is.

Azon felül, hogy többek között a Szerzők és szerkesztők kézikönyve megmutatja, milyen hibákba eshetünk egy könyv írása vagy szerkesztése során, és mindenre ad pár könnyen értelmezhető példát, a kötetben fontos szerepet kapnak többek között a könyvkiadással kapcsolatos fogalmak, rövidítések, segédletek is. Bőven találkozunk ajánlott irodalommal, valamint a könyvek világát érintő érdekességekkel is. Mindezek azt igazolják, hogy a kötet egy alapos munka eredménye, és nem csak felületesen nyújt betekintést a könyvek világába. A kézikönyvnek külön pozitívuma, hogy könnyen emészthető, és bármilyen hihetetlenül hangzik, nem unalmas, sőt! Kifejezetten szerethető stílusban szólítja meg az olvasót.

A könyv elsősorban azoknak szól, akik vagy szerzőként, vagy szerkesztőként kerülnek kapcsolatba a könyvkiadás világával. Azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem elég, ha egyszer elolvasod ezt a könyvet, majd felteszed a polcra a többi közé díszelegni, ezt jobb, ha magad mellett tartod, legyél szerző vagy éppen szerkesztő, szükséged lesz rá!

Ha tehetném, kötelező olvasmánnyá tenném mindazok számára, akik bármilyen formában tevékenykednek a könyvszakmában, mert bőven lenne hova fejlődnie a hazai könyvpiacnak, ám ahhoz, hogy ez a fejlődés egyáltalán elindulhasson, előbb a könyvkiadást kéne alaposan gatyába rázni, beleértve minden szereplőt a szerzőktől kezdve a kiadói munkatársakon át a nyomdászokig.

Hosszasan tudnám taglalni, hogy miért is van szüksége a hazai könyvszakmának a Szerzők és szerkesztők kézikönyvére, de röviden-tömören már csak azt tudom kiemelni, hogy ebben tényleg benne van az a tudás, amit ha többen telepítenénk a fejünkbe, sokkal gördülékenyebben működhetne a könyvkiadás napjainkban.

Ha a megszokott ötös skálán kéne pontoznom a kötetet, minden kertelés nélkül azt mondom, hogy A szerzők és szerkesztők kézikönyve kiérdemelte az 5 pontot!

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr2014709769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása