Szellemi Csemegék

Antoine de Saint-Exupéry - A kis herceg

2016. május 30. - Cetti

covers_339052.jpgFülszöveg:
Gyermeknek és felnőtteknek szóló egyetlen mese A kis herceg, a második világháborúban elpusztult s már klasszikusnak számító francia író remekműve. Története úgy indul, mint minden Saint-Exupéry-regény, egy repülőkalanddal, de ezúttal a bonyodalom nem a valóságban, hanem a költői képzelet világában folytatódik. Egy kisfiú jelenik meg a szerencsétlenül járt pilóta mellett a Szahara magányában, egy kisfiú egy másik bolygóról. S vele együtt feltündököl egy másik világ is, melynek embersége, tisztasága és szépsége sajnos már csak a költészet világából való. És Saint-Exupéry úgy beszéli el kis hercege történetét a maga icipi bolygóján, hogy mindnyájan fájdalmasan megáhítjuk azt az igazabb bolygót, s szívünkbe zárjuk az emberségben nagy kis herceget. A világszerte ismert, megrendítően szép mesét a nagy író eredeti színes rajzai díszítik.

Eredeti cím: Le Petit Prince
Kiadó: Móra
Oldalszám: 96
Megjelenés éve: 2015
Erdeti megjelenés éve: 1943
Műfaj: gyermekregény
Fordította: Rónay György
Illusztrálta: Antoine de Saint-Exupéry

Értékelésem:
A kis herceg történetét senkinek nem kell bemutatnom, kicsik és nagyok ismerik egyaránt, szinte mindannyiunk életének meghatározó meséje ez, ami nem csak gyermekeknek szól, hanem a felnőtteknek is, sőt, a felnőtteknek még talán tanulságosabb is. Sokan szeretik, és sokan vannak azok is, akik nem, de biztos vagyok benne, hogy nehezen találnék olyan embert, aki ne olvasta volna, nálunk még általánosban menő volt ezt olvasni.
Én még azért elég fiatal vagyok, de már mondhatom, hogy felnőtt fejjel olvasva ez a történet kicsit olyan volt, mint egy furcsa mese komoly mondanivalóval. Megmutatja, hogy többségében milyenek a felnőttek, és már itt felfedezhető az utalás a rohanó világra. Olyan embertípusokkal találkozunk a különböző bolygókon, amilyenekkel naponta összefuhatunk, és gyermekszemmel nézve nem is nagyon érthetjük őket.
Egy gyermek tele van kérdésekkel, a herceg pedig egy jó példa, mert ő nagyon szeret kérdezni, és a kérdéseire meg kell kapnia a választ. Persze nem csak a felnőttek világát ismerjük meg a herceg látogatásai és kérdései által, hanem ő is bemutatja a saját világát, egy olyan világot, amiben sokan szívesebben élnénk.

A kis herceg története rövid, de nagyon komoly mondanivalója van. Mára már közhelyessé vált egy-egy mondat a műből, így talán annyira nem is kapjuk fel a fejünket, ha meghallunk egy Exupéry-idézetet (főleg, hogy a legtöbben csak egyet ismernek), pedig ha jobban odafigyelünk, ezeknek sokkal mélyebb jelentése van.
Ez egy kedves kis történet számomra, biztos vagyok benne, hogy még egy párszor el fogom olvasni.

Borító: Már egészen kiskorom óta, ha meghallom vagy meglátom valahol A kis herceget, mindig ez a rajz ugrik be róla, így tudom mindig elképzelni őt.  5/5
Karakterek:
Minden szereplőnek megvannak a sajátos jellemzőik az alapján, hogy éppen milyen az általános típusuk, szerepük a társadalomban.  5/5
Történet:
 Egyszerre elszomorító, és mosolyt csal az arcomra, könnyen el tudom képzelni a jeleneteket. 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr248761388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása