Szellemi Csemegék

Helen Rappaport - A Romanovok utolsó napjai

A jekatyerinburgi tragédia

2019. október 14. - Cetti

helen_rappaport_a_romanovok_utolso_napjai.jpgNapjainkban egyre nagyobb teret nyernek azok a könyvek, melyek valamilyen formában kapcsolatban állnak a történelemmel. Legyen az valós alapokra épülő olvasmány, vagy fikció, esetleg éppen a kettőnek a keveréke, mindig megtalálja az utat az olvasókhoz. Bár eddig leginkább a magyar történelmet középpontba helyező irodalomból szemezgettem, a közelmúltban volt szerencsém nyitni az oroszok felé. Gondolok itt pontosabban a Romanov-ház életét feldolgozó könyvre, mely A Romanovok utolsó napjai címmel jelent meg.

Fülszöveg:

"1918. július 4-én új parancsnokot neveztek ki a szigorúan őrzött, jekatyerinburgi Ipatyjev-ház élére. Jakov Jurovszkijnak hívták, s az ő feladata volt, hogy végleg megoldja a cári család kérdését, amely egyre több gondot okozott a bolsevik vezetésnek. Tizenhárom nappal később Jurovszkij parancsára, de minden bizonnyal Moszkvából – Lenintől és Szverdlovtól – érkező utasításra egy alagsori szobában kivégezték II. Miklós volt cárt, a feleségét, Alekszandra Fjodorovnát, négy lányukat, a trónörökös Alekszejt és a még velük lévő szolgáikat.

A történetet már sokan megírták, Rappaport könyve mégis különleges. Soha senki nem tárta fel még ilyen meggyőzően az uráli bolsevikok és a moszkvai vezetés kapcsolatát – miután a hivatalos orosz történetírás ma is azt tartja, hogy a gyilkosságra sem Lenin, sem bárki az új szovjet-kommunista kormány vezetői közül nem adott utasítást, és főleg nem a cárné, a lányok, a kiskorú Alekszej és a szolgák megölésére. Soha senki nem írta meg ilyen percnyi pontossággal a kivégzés minden hátborzongató részletét – felkutatva minden létező beszámolót az utolsó órákról. És soha senki nem ábrázolta még ennyire árnyaltan az utolsó orosz cárnak, feleségének, lányainak és beteg fiának személyiségét – minden hibájukkal, de ugyanakkor azzal a méltósággal együtt, ahogy sorsukat viselték.

Rappaport könyve a precíz, de egyben érzelmekkel telített történetírás remekműve."

helen-rappaport-a-romanovok-utolso-napjai.jpg

Sorozat: A Romanov nővérek 1.

Eredeti cím: The Last Days of the Romanovs

Kiadó: Helikon

Megjelenés éve: 2019

Oldalszám: 332

Műfaj: irodalom

Zsáner: történelem, tényirodalom

Kötészet: keménytáblás

ISBN: 9789634791652

Fordította: Kovács Lajos

Ajánlás:

Amikor azt mondom egy könyvről, hogy kívül-belül szép, akkor az a könyv tényleg minden szempontból megfogott. Ezt mondhatom el Helen Rappaport könyvéről, A Romanovok utolsó napjairól is, amely a Romanov-ház életének utolsó két hetébe enged betekintést. 

Bevallom, mielőtt belefogtam a könyv olvasásába, volt egy kevéske aggodalmam afelől, hogy ez vajon mennyire lesz nekem egy erős olvasmány. Aki nem először jár nálam, tudja, hogy régen hadilábon álltam mindennel, ami történelem, és csak az elmúlt években kezdtem el nyitni a történelmi könyvek felé. Ezt a lépést nem bántam meg, mert azóta jó pár remek olvasmány – leginkább történelmi regény – akadt a kezembe, amelyeket szívből ajánlok bármikor bárkinek, de annyira mélyen még sosem ástam bele magam egy témába, mint amennyire ezzel a könyvvel volt szerencsém. 

A könyv egy köszönetnyilvánítással kezdődik, amelynek köszönhetően hamar egyértelművé válik, hogy Helen Rappaport alapos kutatómunkát végzett, és egy igazi fanatikus szenvedélyével járt utána a Romanov-ház történetének. Ezután sem ugrunk azonnal az események közepébe, szépen lassan építi fel a kötetet. A szerzőnő először segít abban, hogy elhelyezzük a történteket térben és időben, majd megsimerhetjük a Romanov család tagjait, és azokat az embereket, akik a könyvben leírt két hetes időszakban fontos szerepet töltöttek be a család életében. Mindezek mellett nem marad el a politikai háttér ismertetése, hiszen enélkül nem lenne teljes a könyv, nem adná vissza valósághűen az összefoglalt időszakot.

Helen Rappaport könyve egyszerre lenyűgöző és szomorú. Lenyűgöző azért, mert minden sorában érződik, hogy tisztelettel bánt a Romanov családról szóló dokumentációkkal, és azért karolta fel a történetüket, mert valóban érdekelte a múltjuk. Olyan finoman, életszerűen mutatja be a családtagokat, az utolsó napokat, hogy sokszor egy illetlen leskelődőnek éreztem magamat, aki megsértette a cári család magánszféráját, és engedély nélkül próbál bekukucskálni az elsötétített ablakokon. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy milyen méltósággal tűrte a család a megaláztatást, illetve az életük szűk keretek közé való szorítását.

Szomorú pedig azért, mert annak ellenére, hogy a tényeket ismerjük, tudjuk, hogy egy uralkodó család utolsó napjairól van szó, a pontos leírások miatt mi magunk is úgy érezzük, mintha végignéznénk a család kivégzését, és a könyv által szinte testközelből érezzük az akkori politikai helyzet hatásait.

Azt fontosnak tartom leszögezni, hogy A Romanovok utolsó napjai nem történelmi regény, ettől a zsánertől nagyon távol áll, ám a tényirodalomba is elég merészen merem csak besorolni. Ez köszönhető annak, ahogyan Helen Rappaport bánik a szavakkal. Egy megtörtént esetet vetett papírra olyan stíluban, amely az egyszerű olvasót is megfogja, a hétköznapi könyvmolyok számára is érthető nyelven írt. Persze nincsen hiány nevekben, történelmi alakokban, emiatt egy kicsit összezavarodhatnak azok, akik nem annyira jártasok a történelemben, ellenben az igazi történelemrajongóknak ez a könyv részben emiatt is remek csemege lehet.

Borító: A könyv nagyon szép borítót kapott. Bár sok esetben nem tartom szerencsésnek a fotót tartalmazó borítók használatát, jelen esetben a Romanov-család fotója elengedhetetlen eleme a borítónak. Ezen felül a többi elem is illeszkedik mind a fotóhoz, mind pedig a belső tartalom nemességéhez. 5 pont

Tartalom: Annak ellenére, hogy megtörtént esetet olvashatunk, és a szerzőnő egy komoly kutatómunka eredményét tárja elénk, mindezt meglehetősen olvasmányos formában teszi. 5 pont

Összesített értékelés: 5 pont

Kiknek ajánlom: Minden történelemkedvelőnek, és mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik akár az orosz irodalom, vagy az orosz történelem iránt, és szívesen venne a kezébe egy minden szempontból igényes kiadványt. 

A könyvet köszönöm szépen a Helikon Kiadónak! A weboldalukon 20% kedvezménnyel tudjátok megrendelni a kötetet.

moly_logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr1015201834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása