Szellemi Csemegék

Stephanie Garber – Legendary

A játék csak most kezdődik

2020. február 06. - Cetti

stephanie_garber_legendary_szellemi_csemegek.jpgMinden eddigi olvasmányaimnak egyik – trónjáról letaszíthatatlan – kedvencévé vált Stephanie Garber varázslatos bemutatkozó kötete, a Caraval. Miután elolvastam a könyvet, egy ideig nem is találtam a helyemet, és nagyon fájt a fogam a folytatásra. A Kolibri Kiadó jóvoltából hozzám is megérkezett az oly' régóta várt folytatás, a Legendary, és bár teljesen másra számítottam, a történet még így is elvarázsolt.

Fülszöveg:
Az ​év ifjúsági könyve! – Teen Vogue

Egy összetört szív.
Egy megfizetendő adósság.
Egy vérre menő játék.

Donatella Dragna a Caraval varázslatos világában végleg megszabadult zsarnok apjától, és a nővérét, Scarlettet is megmentette egy baljós házasságtól. Lenne mit ünnepelnie a Dragna-lányoknak – de Tella még nem szabad.
Még a játék előtt, végső kétségbeesésében egyezséget kötött egy bűnözővel, és most olyasmivel tartozik neki, amit eddig soha senki nem tudott megszerezni. Ki kell derítenie a Caraval mester, Legend valódi nevét! Erre csak egyetlenegy esélye van: ha megnyeri a Caravalt.
Tella tehát második alkalommal is beleveti magát a legendás versengésbe, és ezzel keresztezi egy gyilkos trónörökös útját, belebonyolódik egy elátkozott szerelembe, valamint a titkok kusza hálójába… amivel bajba sodorja Scarlettet is.
A Caraval mindig is bátorságot, ravaszságot és áldozatokat követelt. Ám ezúttal még többet kér a játék: ha Tella nem tudja teljesíteni, amit az alkuban ígért, és nem szolgáltatja ki Legend igazi nevét, mindent elveszít – talán még az életét is. De ha nyer, Legend meghal, és a Caraval örökre megsemmisül.

Isten hozott újra a Caravalban… a játék még csak most kezdődik igazán!

stephanie_garber_legendary.jpgKiadó: Kolibri

Megjelenés éve: 2019

Oldalszám: 480

Műfaj: regény

Zsáner: ifjúsági, fantasy

Kötészet: keménytáblás, cérnafűzött

Fordította: Falcsik Mari

ISBN: 9789634375425

Ajánlás:

Miután először zárultak be mögöttem a Caraval kapui, nem vágytam semmi másra, mint hogy minél hamarabb visszatérjek oda. Erre egy kicsit várnom kellett, azonban a Legendary meghozta számomra azokat a rejtélyeket és kalandokat, amiket élete első Caravalja után egy olvasó várhat. 

A kötet már a kezdetekkor is tartogatott magában meglepetéseket, ugyanis az első rész után azt vártam volna, hogy történetünk Scarlett mellett folytatódik tovább, ám most húga, Tella kapta a főszerepet. Ez azonban semmit sem rontott számomra az élményen, tudtam jól, hogy Tella társaságában is izgalmas kalandoknak lehetek majd része. A Legendary annak ellenére, hogy folytatása a Caravalnak, teljesen más, olyan érzéseket keltett bennem, mintha nem is a Caravalba jutottam volna vissza, hanem egy másik játék vette kezdetét. Más szabályok vannak, más rejtélyek várnak rád, az újabb játék össze sem hasonlítható az előzővel! Tella eleinte kicsit esetlennek tűnt az első felmerülő problémánál, és amivel nem nyerte el a szimpátiámat, az a problémák hazugsággal való megoldása. Ez persze részben előnyére válhat, de csak egy bizonyos ideig, hisz mindannyian tudjuk, hogy a hazudozásnak sosincs jó vége. Ha egy játékot nem becsületesen kezdesz el játszani, akkor a saját hazugságaid szerint kell végigjátszanod, ami persze veszélyesebb, mint becsülettel nekifutni a játéknak. 

Mindezek ellenére Tella már a játék elején előtt a nehezebb utat választotta, amikor a beléptetésnél gondja adódott. Ott volt a kezében az egyenes megoldás is, amivel könnyen élhetett volna, ám ő mégis azt választotta, hogy hazudik. Ezután már így játssza végig a Caravalt is, ami sok olvasótársammal együtt nekem is érthetetlen. Azt persze tudjuk, hogy ez a fajta viselkedés hozzátartozik Tella személyiségéhez, és valamilyen szinten bele is illik egy olyan játékba, amit csak a legbátrabbak, a legmerészebbek és a legerősebbek nyerhetnek meg. 

A Legendary fő vonalát bár eleinte a játék adja, sokkal többet ad, mint amire számít az olvasó. Először azt hisszük, hogy csak belecsöppenünk ugyanabba a játékba, amit egyszer már végigjátszottunk, de nem csak egy másik játék, hanem egy nagy titok terhe is vár ránk. Sokat nem szeretnék elárulni, mert akkor elveszne a varázs, annyit viszont mindenki tudhat, hogy fény derül arra, miképp is kerültek kapcsolatba a Dragna testvérek Legenddel és a Caraval játékával, mi az a szál, ami szorosan hozzáköti őket a játékmesterhez és ehhez a varázslatos, ám roppant veszélyes világhoz. Sőt, Legend kilétére is fény derül.

Részben ezek miatt a titkok miatt, részben pedig Donatella Dragna karakterfejlődése miatt szerettem meg nagyon a Legendary-t. Annak ellenére, hogy Tella nehéz eset, és nem ő a legőszintébb kitalált karakter a könyvuniverzumban, és talán túl könnyelmű, mégis ott mocorog a lelkében valami, ami hozzásegíti ahhoz, hogy bátran szembeszálljon a vállára nehezedő kihívásokkal. Sokszor pedig komoly választások elé áll, ugyanis a játéknak nagy tétje van: egy rossz döntés akár az életébe is kerülhet. Mire az újabb kaland végére értünk, még sikerült is megkedvelnem tellát, minden rossz húzása ellenére. Persze nem szabad szó nélkül hagyni Julian, Dante és Jacks jelenlétét sem, nélkülük nem lenne kerek a történet. 

Azt mondanom sem kell, hogy a Legendary egy nagyon igényes kiadás, minden szempontból méltó folytatása a Caravalnak. A folytatás során megőrizték a formai egységességet: mind a borító, mint a belív illeszkedik az első részhez, ami fontos tényező egy könyvsorozatban. A tartalom is varázslatos, az írónő stílusa változatlan, és a fordító is szép munkát végzett. A leírások, az érdekes gondolatok, hasonlatok, valamint a cselekmény is azt mutatja, hogy egy nagyszerű fantáziával megáldott írónővel van dolgunk, aki már a második könyvével úgy tarol, ahogyan sokan csak szeretnének ennyire friss és fiatal szerzőként.

stephanie_garber_legendary_szellemi_csemegek_idezet.jpg

Stephanie Garber részéről nagyon merész lépés volt a folytatásban másik főszereplőt választani, de nagyon jót tett a történethnek. Így fordulhatott velünk egy kicsit a világ, és más oldaláról is megismerhettük a Dragna testvéreket.

A könyv befejezéséért kicsit haragszom a szerzőnőre, persze dicsérem is érte, hiszen elérte azt, hogy ugyanolyan izgatottan várjam a folytatást, mint a Caraval után! Na jó, talán egy picit izgatottabban, már ha lehet ezt fokozni. A várakozással kapcsolatban azért vegyes érzéseim vannak, mert ha megjelenik a Finale, az egyben ennek a kalandnak a végét is jelenti. Még nem szeretném ezt az utat befejezni, és biztos vagyok benne, hogy ha elérkezik a vége, nagy űrt fog maga után hagyni, amit persze próbálok majd az újraolvasásokkal kitölteni.

 Zárásként még illene egy számszerű értékelést is adnom, de lehet erre rosszabbat adni egy erős 5-ösnél?

Ha már olvastad a Caravalt, és szívesen folytatnád a játékot, a kiadó oldalán 20% kedvezménnyel tudod megrendelni a kötetet!

megrendel.png

 

moly_logo.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr4115403654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása