Szellemi Csemegék

Sigríður Hagalín Björnsdóttir – A sziget

2020. április 18. - Cetti

sigridur_hagalin_bjornsdottir_a_sziget.jpgElgondolkodtál már azon, hogy mit tennél, ha megszakadna a kapcsolatod a külvilággal? Nem tudnál üzenetet írni azoknak, akik egy másik országban élnek, nem érkezne a boltokba friss áru, ráadásul ottragadsz azon a szigeten, ami eddig az életet jelentette? Belegondoltál már abba, hogy egyszer mindez valóra válhat? Sigríður Hagalín Björnsdóttir már elképzelte, milyen lenne az élet Izlandon, ha mindez megtörténne, a Cser kiadó jóvoltából pedig magyarul is olvashatunk egy akár meg is valósulható jövőről regény formájában.

Fülszöveg: 

Emlékszel, hol voltál, amikor megtudtad?
Az elmúlt évek egyik legérdekesebb izlandi regénye izgalmas, valószerű és borzongató történet az elképzelt jövőnkről.
Az általunk ismert világ megszűnik létezni. Izland, az egyik legszervezettebb ország egyik napról a másikra elveszíti a kapcsolatot a külvilággal, és káosz lesz úrrá benne. Senki nem tudja, mi okozza a fennakadást, az állam, a jog és a társadalom építményei pedig repedezni kezdenek.
A sziget a thriller, a politikai fikció és a disztópia remek kombinációja, ugyanakkor pontos kórkép is a modern világról. A szerző művével megdöbbentette Izlandot, és élénk vitát váltott ki az állam és a társadalom alapjainak fenntarthatóságáról.
Sigrídur Hagalín Björnsdóttir újságíró, az Izlandi Televízió munkatársa. E könyvét az Izlandi Női Irodalmi Díjra is jelölték.

sigridur_hagalin_bjornsdottir_a_sziget_cover.jpgEredeti cím: Eyland

Kiadó: Cser

Megjelenés éve: 2019

Oldalszám: 248

Műfaj: regény

Zsáner: disztópia, thriller

Kötészet: keménytáblás, cérnafűzött

Fordította: Patat Bence

ISBN: 9789632785820

Ajánlás:

Ritkán akad a kezembe izlandi szerző regénye, de ettől függetlenül vagy mindig nagyon szerencsés vagyok, vagy jó érzékük van az izlandiaknak az irodalomhoz, ugyanis eddig még egyszer sem okoztak csalódást. Sigríður Hagalín Björnsdóttir regényére jó ideje kíváncsi voltam már, így amikor végre a sorai közé vethettem magam, más nem is tudott foglalkoztatni, csak a könyv. A sziget megkapta a maximális figyelmemet, de nem hagynám szó nélkül azt, hogy én mit kaptam a könyvtől.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy érdekes gondolatokat, gondolatébresztő sorokat és egy feledhetetlen olvasmányélményt. Persze A sziget azért jóval többet jelent nekem ennél, azonban elsőre ezeket tudnám kiemelni.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir egy nem mindennapi világba vezeti el olvasóit, a történet, amely akár valós is lehetne már az első oldalakkal magába szippant. Az első mondatok olyan elemi erővel hatnak az olvasóra – amennyiben valóban neki való a könyv –, amelyek után minden kételkedés nélkül faljuk a sorokat tovább anélkül, hogy sejthetnénk, pontosan mi vár ránk, A figyelemfelkeltő Előhang után szépen lassan kibontakozik egy történet, amely később úgy ér véget, hogy mi magunk sem tudjuk, véget ért-e igazán. 

Izland egyik napról a másikra minden kapcsolatot elveszít a külvilággal, így a szigetország teljes mértékben elszigetelődik. Ez eleinte még sokaknak fel sem tűnik, ám ahogyan érezhetővé válik ennek az elzártságnak a súlya, annál nagyobb zavargások törnek ki a korábban békés és szervezett Izlandon. Az emberek csapatokba verődve kezdenek fosztogatni, még a gyerekek is kétes társaságokba verődve klikkesednek, megszűnik a tisztelet, és sokakban megrendül embertársaikba vetett bizalma. Izland lakossága teljes mértékben magára marad, és a szigetországon belül is olyan, mintha mindenki egyedül lenne, mindannyian csak saját magukra számíthatnak. 

Először Svangi, majd Hjalti szemszögéből nyerünk bepillantást abba, hogyan töri meg a megszokott rendszerbe tökéletesen beillő hétköznapi izlandi életet a hirtelen jött változás. Bár nem tudom, helyes-e egyáltalán változásként emlegetnem azt, hogy egy szigetország teljes mértékben elszakad a külvilágtól, mert ez egy nagyon enyhe kifejezés rá. Az írónő a könyvében több zsánerből merít, a disztópia keveredik a thrillerrel, mindezt meghinti politikával, és egy olyan társadalomrajzot tár elénk, amely nagyon életszagú, nagyon eredeti. Talán pont ettől tűnik kissé rémisztőnek A sziget, mert hiába nem következtek pont így még be a benne foglaltak, mégis egy része a szemünk előtt zajlik, csak még egy komolyabb elszigetelődésre sem volt hozzá szükség. Az események valóságszagát fokozták az újságcikkek, a nyilatkozatok, ezektől tényleg olyan volt, mintha valóság lenne az egész.

sigridur_hagalin_bjornsdottir_a_sziget_idezet.jpg

/Eredeti kép forrása: Evgeni Tcherrkasski, Pixabay/

Amikor ottagadsz egy szigeten, a külvilágtól teljesen elzárva, nem számít már, hogy milyen végzettséged van, mekkora karriert futottál be, vagy hogy éppen mennyi pénzed van. Akkor már csak az fontos, hogy hogyan kezeled a helyzetet, és mennyire vagy alkalmas a túlélésre.  

Nehezen tudom szavakban kifejezni, mi fogott meg igazán A szigetben. Tetszik benne az, ahogyan a szerző látja a jövőt, és bár nem ismerem az izlandi nyelvet (még), biztosra veszem, hogy a fordító remek munkát végzett. Sikerült úgy visszaadnia magyarul Izland ízét, hogy a disztopikus hangulat ellenére úgy éreztem, mintha a tüdőm izlandi levegővel telne meg, és megnyugvást adott a tény, hogy én csak egy olvasó vagyok, akit megvédenek a sorokkal megtöltött lapok. Ha éppen úgy éreztem, hogy elég abból a magából teljesen kifordult világból, csak becsuktam a könyvet, és benne tartottam az elszigeteltség nyomasztó érzését egészen addig, amíg nem éreztem magam elég erősnek ahhoz, hogy ismét rám zúdoljon a regény fagyott és szürke világa. 

Ha kíváncsi vagy, mi történhet, amikor az egyik legszervezettebb ország elszakad a külvilágtól, szereted, ha a disztópia, a thriller és a politikai fikció keveredik, akkor A sziget neked is szól! A Cser kiadó oldalán nem csak beleolvasni tudsz a kötetbe, hanem 20% kedvezménnyel meg is tudod rendelni! Sőt, ha elég szemfüles vagy, még dedikált példányt is elcsíphetsz, a dedikált könyvekből befolyó összeget pedig jótékony célra fordítják!

megrendel.png

 

 

A sziget nem csak egy egyedülálló regény, hanem valóban el is gondolkodtat, ezen felül elénk vetít egy olyan jövőt, ami bármelyik nap megvalósulhat. Ha egy ötös skálán kéne pontoznom, mennyire fogott meg, mennyire hatott rám, akkor én megadnám neki a maximális pontszámot!

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr5015464832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása