Szellemi Csemegék

Ken Liu (Szerk.) – Láthatatlan bolygók

Kínai kortárs science fiction antológia

2019. október 16. - Cetti

lathatatlan_bolygok.jpgA science fiction napjainkban talán az egyik legkedveltebb zsánernek mondható. Sokan amúgy is azért szeretünk olvasni, mert így úgymond elmenekülhetünk a valóság elől, azonban egy jó sci-fi segítségével nem csak a körülöttünk lévő világot zárhatjuk ki, hanem teljesen más helyekre is utazhatunk. Ha pedig egy teljes antológia akad a kezünkbe, akkor egyszerre több világ kapuja nyílik meg előttünk, és gyors látogatást tehetünk egy-egy idegennek vagy furcsának tűnő fikcióban.

Fülszöveg:

„Ken ​Liu, A papírsereglet és más történetek című novelláskötet Hugo-, Nebula-, World Fantasy- és Locus-díjas írója ezúttal szerkesztőként tér vissza egy olyan antológiával, ami a kínai science fiction egyedi és különleges világát mutatja be. A Láthatatlan bolygókban hét szerző tizenhárom novellája található – köztük már a nemzetközi irodalmi vizeket meghódító, díjnyertes alkotások, valamint kevésbé ismert írások, melyek Liu személyes kedvencei –, és Cixin Liu kivételével kizárólag a feltörekvő nemzedék kap lehetőséget benne. Mindegyik történet Kína lehetséges jövőit mutatja be a sci-fi széles eszköztárával, legyen szó akár a társadalom feletti uralkodásról, világépítő patkányokról, vagy olyan robotokról, akik túlélték az építőiket.

A történetek mellett három komolyabb terjedelmű esszé is helyet kapott az antológiában: A lehetséges univerzumok legrosszabbika és a lehetséges földek legjobbikában Cixin Liu, A Háromtest-probléma Hugo-díjas szerzője a kínai sci-fi irodalom történelmét mutatja be, és reflektál arra, hogy milyen jelenleg az ország leghíresebb szerzőjének lenni a műfajban; Csen Csiu-fan A szétszakított nemzedék című írásában a fiatalabb generációk folytonos küzdelméről ír az ország radikálás átalakulásának következtében; Hszia Csia, a kínai sci-fiben végzett kutatásaiért az országban elsőként Ph.D.-vel kitüntetett szerző pedig arról értekezik tanulmányában, hogy Mitől lesz kínai a kínai science fiction?"

ken_liu_lathatatlan_bolygok.jpgKiadó: Agave

Megjelenés éve: 2019

Oldalszám: 352

Műfaj: antológia

Zsáner: sci-fi

Kötészet: puhatáblás, ragasztókötött

ISBN: 9789634195702

 

Ajánlás:

Egy jó sci-finek nem könnyű ellenállni, egy ígéretes sci-fi novellagyűjteménynek pedig még nehezebb. A zsáner sikere vitathatatlan, mégis kultúránként más és más íze van. Az Agave Könyvek idén megjelentetett egy kínai kortárs science fiction antológiát, amellyel betekintést nyerhettünk abba, mit is jelent a kínai szerzőknek a sci-fi. Olvastam már jót és rosszat is a kötetről, azonban semmi nem tarthatott vissza attól, hogy belekóstoljak ebbe a nem hétköznapi világba. 

Mivel mindig is szerettem olyan történeteket olvasni, amelyekkel könnyen kiszakadhatok a valóságból, és nem vetettem meg a novellákat sem, tudtam, hogy ez a kötet nekem való lesz, több szempontból is. Azon felül, hogy már a borító illetve a téma felkeltette a figyelmemet, a könyv felépítésére sem lehet panaszom. Egy bevezetővel indítunk, és kapunk egy jó lezárást is esszék formájában, melyek segítenek megérteni azt, miért is kínai a kínai science fiction, ezzel hű maradva a zsáner nevéhez is, hiszen benne van bizonyos szinten a tudomány.

Az antológia szerzői között akad ismertebb, és számunkra akár teljesen ismeretlen név is, ezzel lehetőséget kapnak ők is arra, hogy több emberhez eljussanak műveik, illetve nekünk, olvasóknak is bővül az ismeretünk. Ha mindez nem lenne elég, – egyébként ahogyan azt illik – minden szerzőről olvashatunk egy keveset, így nem csak azt ismerjük meg, hogyan írnak, hanem pár érdekes információval is gazdagodhatunk velük kapcsolatban. 

A könyvben szereplő művek nagyon sokszínűek, a fő témájuk változatos. Akad köztük olyan, amelyik szinte már virágzik, míg egy másik novellában könnyen meglehet, hogy pont a fakó szürkeség ragad magával. Mivel nem vagyok különösebben tájékozott a kínai kultúrában, így az én szerepem most leredukálódott az egyszerű olvasóra, aki igyekszik magába szippantani a könyv minden sorát. Egy-egy írásban elbújva olyan világokba jutottam el, amelyekbe csak a könyvben írott szavak, és a fantázia segítségével lehetséges - nem véletlenül tartom az olvasást kalandos utazásnak.

fish_fantasy_ken_liu.jpg

Annak ellenére, hogy Ken Liu ebben a kötetben szerkesztőként van jelen, az könnyen leszűrhető, hogy nem csak szerzőként, hanem olvasóként, illetve szerkesztőként is jó érzéke van a sci-fihez, megtalálja azokat a rejtett kis csodákat - gondolok itt az írásokra -, amelyeket érdemes megosztani egy nagyobb közönséggel - jelen esetben olvasókkal. Az összeállítás nem csak azért remek, mert maguk az írások jól közvetítenek ízeket, illatokat, hangulatokat, érzéseket, és helyzeteket, nem csak odaképzeljük magunkat egy-egy történetbe, hanem úgy vezetik végig az olvasót az elejétől a végéig, hogy az tényleg egy tartalmas út legyen. A kötet során találkoztunk patkányokat irtó fiatalokkal, és végigkövettük, hogyan haladnak ezek a cseppet sem tiszta állatok egy útvonalon, majd nem sokkal ezután rácsodálkoztunk arra, hogy az életünk csupa fikcióval van tele. 

A novellák közül kedvencemmé vált a Licsiang halai, valamint A csend városa, ezek kicsit olyanok, mintha a jövőt jósolnák - miközben az, amit mutatnak, lényegében már ma is folyamatosan végbemegy. Ha csak egyet emelhetnék ki komolyabban, akkor az A csend városa lenne, amely a cenzúrát mutatja meg - természetesen kissé túlgondolt formában - de előrevetít egy olyan képet, amely akár valóságos is lehetne. Hiszen a szavainkat már figyelik régóta, csak egy hajszál választ el attól, hogy meghatározzák, milyen szavakat használhatuk az internetes felületeken, vagy éppen mit mondhatunk, mit tehetünk nem csak nyilvános helyeken, hanem otthonunkban is. 

Bár mindezek csak egy-egy szeletei a valósággal vegyített fikcióra, tudományos fantasztikumra, a fantáziára épülő művek világának, a kötet mégis egy különleges csemege azoknak, akik szereteik a sokszínű irodalmat, és nem csak a regényes forma mellett tudnak elköteleződni.

Borító: Egyszerű, de mégis látványos, és szerintem illik a témához, és a teljes tartalomhoz is. 5 pont

Történet: Mivel itt egy antológiáról van szó, így nem lenne helyénvaló egy történetként kezelni a könyvet. Több történetből áll, mindegyik más és más, akad köztük olyan, amelyik nagyon tetszett, és persze olyan is, ami kevésbé. Ettől függetlenül remek kóstolót kapunk a kínai science fiction világába. 4 pont

Karakterek: Változóak, nem minden novella kívánta meg a teljes kidolgozottságot. Voltak szimpatikusabb és kevésbé szimpatikus karakterek. 4 pont

Összesített értékelés: 4 pont

Kiknek ajánlom: Minden sci-fi kedvelőnek, illetve azoknak, akik bármilyen formában érdeklődnek a kínai kultúrák iránt. Egy kis beteketintést kaphatnak a kínai irodalomba, és ezek mellett bámulatos történeteket olvashatnak.

Köszönöm szépen a könyvet az Agave Könyveknek! A weboldalukon 25% kedvezménnyel tudjátok megrendelni a kötetet.

moly_logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr8415222598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása