Szellemi Csemegék

Stephen King – Borzalmak városa

2022. július 12. - Cetti

stephen_king_salems_lot_szellemi_csemegek.jpegA vámpírok rengeteg ember fantáziáját mozgatják, a gyerekmeséktől kezdve a véres horrorig szinte mindenhol felbukkanhatnak, így sokakban különböző kép alakult ki a vámpírokról. A legtöbben talán mégis azokra a vérszívókra gondolunk, akik éjjel aktívak, az ellenük való védekezés legjobb eszközei pedig a fokhagyma, szenteltvíz, kereszt és karó. Stephen King regényében, a Borzalmak városában igazi klasszikus vámpírokkal találkozhatunk, akik nem csak fizikálisan, hanem szellemileg is próbára teszik Jerusalem’s Lot lakóit.

Fülszöveg:

Ben ​Mears, a sikeres író visszatér a Jerusalem's Lot nevű, isten háta mögötti kisvárosba, hogy „kiírja” magából itt szerzett gyermekkori traumáját: az 1930-as években a komoran a helység fölé magasodó Marsten-házba vonult vissza egy véres kezű gengszter, aki egy nap – látszólag minden indok nélkül – agyonlőtte feleségét, majd felkötötte magát. A gyermek Ben Mears egyszer beszökött ide, és meglátta a gengszter lógó hulláját, amely még évtizedek múltán sem indult oszlásnak… Az írónak azonban nem a nyugodt alkotómunka jut osztályrészül. Az álmos kisvárost mindinkább a megmagyarázhatatlan rettegés keríti hatalmába. Találnak egy akasztott kutyát, eltűnik két gyerek, s egyik este egy talpraesett kisfiú, Mark Petrie a szobája ablakában megpillantja az egyik – időközben eltemetett – gyermek vigyorgó arcát. Mark már-már enged a kísértet bűverejének, de azután egy keresztet tart feléje, aminek láttán a jelenés agonizálni kezd, és füstté válik. Ben, Mark és még néhány, mindenre elszánt helybéli megindítja élethalál-harcát a Marsten-ház titokzatos lakói ellen…

 

salems_lot_stephen_king_old_cover.jpgEredeti cím: Salem’s Lot

Kiadó: Árkádia

Megjelenés éve: 1991

Oldalszám: 502

Műfaj: regény

Zsáner: horror, pszicho-thriller

Kötészet: puhatáblás, ragasztókötött

Fordítota: Gecsényi Györgyi

ISBN: 9633071941

Ajánlás:

Stephen King azon írók egyike, akiben sohasem kételkedem, és eddig még nem is okozott csalódást. Bár vannak megosztó történetei, az biztos, hogy több generációnak nyújtott már élménydús kikapcsolódást. Legyen az egy régebbi, vagy éppen egy újabb mű, a hatás nem marad el. Legutóbb a vámpírok uralma alá kerülő Jerusalem’s Lot-ban találtam magam, ráadásul mivel a könyv ’91-es kiadása van birtokomban, így minden tekintetben megvolt az a bizonyos „klasszikus” érzés.

Adott egy város, ahol a halálesetek aránylag alacsonyak, a fiatalokra nem túl nagy jövő vár, a lehetőségek korlátozottak. Akár bele is süppedhetnénk az unalmas hétköznapokba, azonban Ben Mears író megjelenése, ezzel egy időben pedig Kurt Barlow és Richard Straker különös üzlete nem csak a Marsten-ház, hanem az egész város levegőjét megbolygatja. Elsőre talán nem is lenne annyira furcsa, hogy egy híres író, aki korábban Jerusalem’s Lotban élt, egy gyerekkori trauma feldolgozását remélve visszatér szülővárosába, ám nem csak egy újabb regény, hanem egy szerelem is kibontakozik. Az már egy kicsit érdekesen hangozhat, hogy Barlow és Straker egy régiségboltot nyit, ám mindezek csak egy kis fűszert adnak az addig nem túl izgalmas hétköznapokhoz.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a város lakóinak ennyi egyelőre elég lesz, most egy ideig van alapanyag a pletykákhoz, felkavaró események sorozata hoz rettegést Salem’s Lot lakóira. Egyre többen tűnnek el, vagy haláloznak el különös körülmények között, mindez hamar gyanússá válik, és a közelmúltban érkezettek lesznek a gyanúsítottak. Vajon ki állhat valójában a sok szörnyű, egyben rejtélyes esemény mögött?

salemslot.jpg

/Eredeti kép forrása: wallpaperflare.com/

A válasz idővel persze sejthető, a vámpírok jelenléte, valamint „terjeszkedése” nem maradt sokáig titokban. A cselekmény haladása kissé olyan, mint maga a város volt a vámpírok előtt, nem túl mozgalmas, mégis folyamatosan történik valami.

A Borzalmak városa sok szereplőt, egy kis rettegést, és nem kevés izgalmat tartogat az olvasónak annak ellenére, hogy egy kisvárosról van szó. Jerusalem’s Lot rejtélye engem nem hagyott nyugodtan aludni egészen addig, amíg ez a szörnyűség le nem zárult. Nem voltak rémálmaim, nem erre kell gondolni, de az olvasás gondolata folyamatosan ott motoszkált a fejemben, visszavágytam az életből kiüresedő, ám félelemmel, borzongással egyre jobban megtelő sötét városba.

Bár a Borzalmak városa nem egy megszokott Stephen King regény, mégis annyira „Kinges”, amennyire lehet, nem több, és nem is kevesebb. Jerusalem’s Lot borzongató története klasszikus vámpírostul, régi borítóstul belopta magát a szívembe! Remélem, hogy jól fogja érezni magát a többi kedvenc társaságában.

Értékelés: 5 pont

Kiknek ajánlom: A vámpírsztorik kedvelőinek, amennyiben nem rettennek meg a klasszikus, nem 21. század által idealizált, tökéletes vámpíroktól, vagy éppen pont egy kis retro-feelingű borzongásra vágynak.

moly_logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr7117881567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása