Szellemi Csemegék

Jay Dobyns – Nils Johnson Shelton: A pokol angyala

2017. szeptember 20. - Cetti

covers_353012.jpgFÜLSZÖVEG:
„Ez Jay Dobyns története, azé a szövetségi ügynöké, aki elsőként férkőzött be a törvényen kívüli Hells Angels Motorcycle Club legbelsőbb köreibe. A 21 hónapon át tartó akció kis híján az életébe került, és majdnem ráment a családja és az ép esze is.

Kezdő ügynökként mellbe lőtték, úgy vásárolta a gépfegyvereket, mint más a tejet, 160 km/órás sebességgel száguldozott az autópályán, illetve részt vett a Hells Angels és halálos ellensége, a Mongols klub között kitört háborúban. Ez csak pár olyan esemény, amit Dobyns felidéz ebben a lélegzetelállító, első olvasatra hihetetlennek tűnő, de az elsőtől az utolsó szóig igaz történetben.

Dobyns nem titkolja el szívszorító kalandjának egyetlen részletét sem. A motorostalálkozókon és a klubházakban rendezett bulikon, a közös motorozások és verekedések alatt összebarátkozik kőkemény motorosokkal, a metamfetamintól hajtott nőikkel, fegyvermániásokkal, pszichopata sittesekkel, és még a Mocskos Pár nevű elitklub tagjaival is, akik a Hells Angels nevében különösen kegyetlen, erőszakos bűncselekményeket követtek el. Az erősen őrzött bulikon olyan legendás Hells Angels-tagokkal találkozik, mint Chuck Zito, Johnny Angel vagy a motorosklubok keresztapája, Ralph „Sonny" Barger. A beilleszkedéshez mindkét karját teletetováltatja, hogy a tiszteletüket kivívja, megfogadja, hogy bebizonyítja: kőkemény gyilkos.

A legnehezebb azonban a rákényszerített kettős élet: hűséges felesége és szerető gyermekei, valamint a motoros lét között őrlődik. Megfogadja, hogy ő lesz az első olyan szövetségi ügynök, akit a Hells Angels teljes jogú tagjának választanak, és beférkőzik a klub áthatolhatatlannak hitt legbelsőbb köreibe. Ezért nagy árat kénytelen fizetni: a cél érdekében olyan mélyre alámerül ebbe a veszélyes világba, hogy kis híján elveszti önmagát, de kénytelen rádöbbenni, hogy miközben ő beépült a klubba, az is beépült az ő életébe, és amennyire a Hells Angels tagjai sem csak kifejezetten rosszak, ő sem csak jó.

A Donnie Brasco maffiába való beépülésére emlékeztető története mindenki szemét felnyitja a motorosbandák zárt, titokzatos világára. Ilyen messzire Hunter S. Thompson korszakalkotó munkája óta nem jutott senki a Hells Angelsszel. A könyvből mindent megtudunk arról a lenyűgözően veszélyes, de egyben vonzó bajtársiasságról, a nihilizmusról, a gyűlöletről és megfélemlítésről, valamint a tagok között valóban létező testvéri szeretetről, ami az egyetlen, tősgyökeres amerikai bűnszövetkezetet jelképezi.

Jay Dobyns egy többszörösen kitüntetett ügynök, aki az ATF kötelékében dolgozott több mint húsz éven át. A könyvben szereplő, nagyszabású akcióban való részvételéért az ATF egyik legmagasabb rangú kitüntetését, és a rendőrök országos szervezetének kitüntetését is megkapta.

Nils Johnson-Shelton Jay Dobynssal ellentétben soha nem volt egy rendfenntartó szervezet tagja sem, és még csak motorozni sem tud. Ez az első könyve.”

ALCÍM: Egy beépített ügynök megrázó története a Hells Angels motorosbanda tagjaként
EREDETI CÍM: NO ANGEL
My harrowing unercover journey to the inner circle of the Hells Angels
KIADÓ: TWISTER MEDIA
OLDALSZÁM: 336
KIADÁS ÉVE: 2015
MŰFAJ: DOKUMENTUMREGÉNY, ÉLETRAJZ
FORDÍTÓ: VARGA ATTILA

KÖNYVKRITIKA:
A Sons Of Anarchy iránti rajongásomból kiindulva talán nem meglepő, hogy érdekel a motorosok világa, és szívesen nézek vagy olvasok szinte bármit a témában. Így nem maradhatott el A pokol angyala című könyv sem, amelyben megismerhettem, hogyan kerül be Jay Dobyns, az ATF ügynök a világ leghíresebb – vagy leghírhedtebb? – motorosbandájába, a Hells Angels-be.

Mivel a SOA cselekménye a HA valós életén alapul, és a motorosbanda egyik tagja még szerepet is kapott a sorozatban, tudtam, hogy nem holmi agybutító sztori akadt a kezembe, hanem egy velős, tökös történet.

Jay „Bird” Dobyns nagy kockázatot vállalt azzal, hogy beépített ügynökként megpróbált egy lehetetlennek tűnő feladatot: beépülni a Hells Angels motorosbandába. Mivel a HA keményen kezeli az árulókat, illetve a besúgókat, így nagy volt a tét: elég egy hiba, és az életétől elbúcsúzhat. Egy szerepet játszani nem könnyű, hiába van meg hozzá sokaknak a tehetsége, főleg azzal a tudattal, hogy rettentően veszélyes szerepről van szó.

A könyvet kinyitva találunk egy térképet, rajta a lényeges helyszínek jelölésével, ami fontos abból a szempontból, hogy milyen utakat jártak be a motorosok a papírra vetett időszakban. Az ezt követő ajánlás után kapunk egy jól tagolt tartalomjegyzéket, egy hosszú névsort a Black Biscuit, azaz Fekete Keksz akció résztvevőiről, és máris belevethetjük magunkat az események sűrűjébe. Érdemes már az elején megkapaszkodni, mert elég rázós út vár az olvasókra!

img_20170817_102546.jpg

Mondhatjuk, hogy a történet szinte a végével kezdődik, ugyanis az első rész az utolsó pár napról ad egy rövid betekintést, ezután mégis visszaugrunk az időben bő tizenhat évet. Ezzel megismerünk egy darabot Jay Dobyns életéből. Egy meglehetősen fontos darabot, mert egyszer már majdnem meghalt, amikor szolgálat közben kapott egy lövést.

Ezután ismét visszatérünk a 2000-es évekbe, és teljességében kezdetét veszi a történet, amely Bird kapcsolatát dolgozza fel a Hells Angels-el. Komoly előkészületek kellhettek ahhoz, hogy egyáltalán kapcsolatba kerüljön a világ leghíresebb motorosbandájával, amit részben mi, olvasók is figyelemmel követhetünk. Egy komoly motorosbandába nem egyszerű bekerülni, nem történik meg egyik napról a másikra, főleg akkor, ha csak úgy a semmiből tűnsz elő. Le kell tenni valamit az asztalra a motoros világban, nevet kell szerezni, elnyerni a nagyok bizalmát. Lássuk be, ez nem megy csak úgy akárkinek. Jay is hosszú utat járt be, mire egyáltalán a Hells Angels közelébe került, és idővel egyre többet vesztett. Rögeszméjévé vált, hogy ne csak „prospect”, azaz támogató legyen, hanem teljes jogú HA-tag, de erre ráment a valódi személyisége, az egészsége, a családja, és a baráti kapcsolatai, ráadásul a kollégái is elfordultak tőle.

hellsangelsb.jpg

A nem éppen könnyed olvasmány több évnyi dokumentációból emeli ki a legfontosabb eseményeket, emellett persze ott van a lélektani oldala is a történteknek. Jay már többé nem Jayként volt jelen a saját életében, hanem Bird-ként. Ő már nem egy ügynök volt, nem férj, és nem is családapa. Teljesen átalakult, ő is olyanná vált, mint a többi HA-tag, és ez felemésztette őt. Lehet, hogy butaság, de úgy gondolom, ha nem beépített ügynökként került volna bele ebbe a világba, hanem igazi motorosként, nem viselték volna meg annyira ezek az évek, mert akkor valódi célként lebegett volna a szemei előtt az, hogy teljes jogú Hells Angel legyen. Beépített ügynökként azonban csak az eljátszott énje célját kergette, és idővel elhitte a saját hazugságait.

Rettenetes, mit képes művelni az emberrel egy hamis cél, ami valójában csak a munkája lett volna. Bár a dokumentációkat egy kicsit színesítette némi humorral, összességében mégis komor az egész könyv hangulata, nyomasztó, és nyomot hagy az olvasóban.

Miután ennek a meglehetősen erős történetnek a végére értünk, azt is megismerhettük, mi történt ezután azokkal, akiknek bármilyen formában közük volt a Fekete Keksz akcióhoz. Ezzel kapunk egy jó lezárást, mint ahogyan a valós eseményeken alapuló filmeknél is szokott lenni.

A könyv négy részre lett osztva, ezeken belül is fejezetekre bontva kapjuk meg Jay „Bird” Dobyns történetét. Bár maga a belív nem túl látványos, nincsen benne semmi különleges, azért feltétlenül jár a plusz pont, hogy egy-egy új rész címéhez díszítő elemként társultak egy Harley Davidson képének részletei. Nagyjából a könyv közepénél találunk pár képet a dokumentációkból, ezzel még ridegebbé válnak a leírt évek.

Ajánlom a könyvet minden témában érdekeltnek, érdekes olvasmány, de olvasás után a legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk minél hamarabb túltenni magunkat rajta, és nem rágódni az olvasottakon, ugyanis ehhez igazából nekünk semmi közünk, kivéve, ha valami komolyabb szál köt valamelyik ismert motorosbandához.

Köszönöm a Twister Mediának, hogy megismerhettem Jay „Bird” Dobyns megrázó történetét!

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Az eredeti borítóval került kiadásra a könyv, csak a szövegi részek magyarra lettek fordítva. A color felvarróinak egy része megjelenik, és szerintem ennyi elég is lett volna. A jelenlegi borító sem rossz, azonban ehhez a könyvhöz jól állt volna egy egyszerűbb, letisztult borító. 4 pont

TÖRTÉNET: Mindig is szerettem a valóságon alapuló történeteket, és ritka az, hogy csalódnék a papírra vetett változaton. Most sem csalódtam, a rideg, kegyetlen valóság nagyon jól visszajött a lapokon. 5 pont

KARAKTEREK: A szereplőket a valóság adta, így fontosnak tartom kiemelni azt, hogy Jay és Nils tökéletesen átadták őket írott formában. 5 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr4212795400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása