Szellemi Csemegék

Acsai Roland – Csipkerózsika

2018. május 22. - Cetti

csipkerozsika.jpgSorozat: Mesék az Operából

Kiadó: Holnap

Megjelenés éve: 2018

Oldalszám: 64

Műfaj: gyermek –és ifjúsági irodalom

Zsáner: mese

Illusztrálta: Pásztohy Panka

Fülszöveg:

„Nagy öröm éri a királyi párt, lánygyermekük születik. A keresztelőn azonban hívatlanul feltűnik a gonosz Carabosse, és megátkozza a csecsemőt. Tizenhat évvel később a rontás beteljesül, Auróra hercegnő mély álomba szenderül, amiből csak egy herceg szerelmes csókja ébresztheti fel.

Ezzel a kötettel régi adósságát törleszti a Holnap Kiadó, a Diótörő és A hattyúk tava után a harmadik Csajkovszkij-balettet feldolgozó mesekönyv, a Csipkerózsika is napvilágot látott. A jól ismert történetet Acsai Roland tollából, Pásztohy Panka tündéri rajzaival nyújtjuk át az olvasónak. A könyvhöz mellékelt CD-n a balettmű legismertebb dallamai csendülnek fel.”

Értékelés:

A klasszikus mesék mindannyiunk életében jelen vannak hosszabb vagy rövidebb időre, és két kezünk sem elég ahhoz, hogy összeszámoljuk, mennyit ismerünk ezekből. Sok klasszikus meséből készült már több különböző átirat, nemrég a Holnap kiadó gondozásában Pjotr Iljics Csajkovszkij balettműve alapján, a Csipkerózsika érkezett el kicsi és nagy olvasóihoz Acsai Roland feldolgozásában, és Pásztohy Panka illusztrációival.

Amikor beharangozták a könyv megjelenését, gyermeklelkem megörült a hírnek, mert nagyon szeretem a meséket, és a hétköznapok feszült szürkeségét jól tudja oldani egy-egy gyermekeknek íródott mű elolvasása.

A klasszikus mesét senkinek sem kell bemutatnom, hiszen mindenki ismeri. Acsai Roland azonban egy új, kreatív köntösben hozta el nekünk Csipkerózsika történetét, és ehhez a csodálatos meséhez gyönyörű illusztrációkat is kaptunk. Ahogyan elmerülünk régi-új kedvelt mesénk soraiban, úgy találjuk magunkat egy-egy újabb színpompás jelenetben, a könyvet lapozgatva olvasóként is a mese részévé válunk. Az eddig kellemes olvasmányélmény pedig kiteljesedik, ha a CD-mellékleten szereplő részleteket is hallgatjuk közben, melyek Pjotr Iljics Csajkovszkij balettművéből adnak ízelítőt.

csipke.jpg

/Így teljes a szett./

Auróra hercegnő történetét különleges tálalásban kapjuk, és a gonosz boszorka, Carabossa háttértörténetébe is betekintést nyerünk. A klasszikus ízt megfűszerezi a humor és az állatok szeretete. Köztudott, hogy utóbbi a szerző egyik védjegye, éppen ezért örömmel olvastam Dióról a mókusról, aki nem csak aranyos, de néha kicsit szemtelen barát is. A plusz „adalékokkal” egy icipicit kortárssá is válik a mese, emellett megőriz valamit a többszázéves történet varázsából (és most nem a legelső változatra gondolok a 17. századból…).

Pásztohy Panka rajzai jól illeszkednek a történethez, valamint Acsai Roland remek stílusához is. Bízom benne, hogy máskor is megörvendeztetik az olvasókat egy közös munkával!

Ezt a könyvet szívből ajánlom minden gyereknek, és gyereklelkű felnőttnek, kellemes perceket fog okozni, és nem kevés meglepetést az új elemek miatt. Ha szereted a modern jelmezbe bújtatott klasszikusokat, akkor a Csipkerózsika neked is kötelező darab!

Borító és illusztrációk: Csodaszép, meseszerű, biztos vagyok benne, hogy a gyerekek imádni fogják! 5 pont

Történet: Nagyszerű átirat, felidézi a klasszikus mese világát. 5pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr7213991040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása