Szellemi Csemegék

Papp Ádám – A zene marad!

2018. február 09. - Cetti

borito.jpgFülszöveg:
„Rock/Blues/Jazz műfajokra írt, hol mély, hol szárnyaló gondolatok amelyben ott van az élet, a jelenlét, a szerelem, napjaink jósága, szomorúsága, küzdelmei.

Versek, amelyek összekötik az embert a hangokkal, a dalamokkal, és mint egy koncerten, élményt nyújt az olvasóknak és mindazoknak, akik csak egy sort, vagy akár egy versszakot is olvasnak belőle.

Papp Ádám bevezeti olvasóit a saját mániáiba, amit többek magukénak érezhetnek, emellett ad valami pluszt, ami az embereket vagy feltölti, vagy elgondolkodtatja.

Zenés, tombolós, gyors és lassú versek, amelyben ott van egy kis színház is.”

Kiadó: Colorcom Media
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 106
Illusztrálta: Stekovics Anna
Műfaj: vers, kortárs művészet

Értékelés:
Ha lehetne mondani két szellemi csemegét, ami nagyon közel áll hozzám, az az irodalom és a zene. Imádok olvasni, és zenefüggő vagyok, így nem volt kérdés, hogy elolvasom-e Papp Ádám A zene marad! című verseskötetét. Az alig több, mint 100 oldalas könyvecske többet rejt magában, mint azt első ránézésre gondolnánk. A lázadást, szorongást, mély érzelmeket átadó sorok saját dallammal rendelkeznek, így jutnak el az olvasó elméjébe, valamint szívébe, és hívnak magukkal egy hullámvasútra emlékeztető utazásra.

Már csak a megjelenése miatt is élmény kézbe venni a kötetet, az újabb szakaszokat nem csak idézetek jelölik, ezek mellett szerepel egy-egy díszes grafika is – hangjegyek, gitár, trombita, vagy nagybőgő, néhány vers mellett megjelenik egy-egy illusztráció, ezzel vizuális kíséretet is kap az olvasó. A szerző felidézi Vangelist, Nick Cave-et, Vlagyimir Viszockij-t, Lemmy Kilmister-t, Muddy Waters-t is, idéz a Hobo Blues Bandtől és a Tátrai Bandtől, tiszteleg Charles Bukowski előtt, mutat egy verset Johnny Cash nyomán, ezzel megmutatva, milyen széles körből szerzett zenén, illetve irodalmon alapuló inspirációt soraihoz.

A sorokat olvasva egy teljesen más világba csöppenünk, részesei leszünk Papp Ádám képzeletének, érzéseinek és gondolatainak világába. Ekkor egy kicsit elviselhetőbbnek tűnik a cigarettafüst, halljuk a csend dallamát, üdvözlünk, esetleg elengedünk egy szerelmet, közben egy bárban ücsörögve, kedvenc italunkat kortyolgatva hagyjuk, hogy körbeöleljen a jazz, a blues, a swing, a rock, vagy éppen a bossa nova. Az író amilyen finoman tud bánni a szavakkal, ugyanolyan szemtelenül, velősen is oda tudja dobálni azokat az olvasó elé. A sorok egyszerre ragadnak magukkal és elgondolkodtatnak. A lapokon megelevenedik a zene szeretete és a hozzá társítható élmények, életre kelnek a hangszerek, rövid táncra perdülünk a romantika és az erotika oltárán, az irónia macskakövein lépkedve megpillantjuk a sarki kocsmát, ahol a csapokból búfelejtő nedű csörgedezik.

idezet.jpg

A fiatal költő előtt még sok szép év áll, verseinek köszönhetően pedig az olvasói előtt is. Új kedvenc kortárs költőt avattam, akinek rövidebb és hosszabb verseihez is bármikor szívesen visszatérek.

Ha mesterien faragott rímeket vagy felső osztálybelieknek írott sorokat keresel, akkor nem ez lesz a te könyved. Ha viszont a mindennapi élet, az emberi érzelmek és a zene által ihletett gondolatokra vágysz, akkor Papp Ádám soraiban garantáltan megtalálod a helyed.

Egy kis ízelítő:

Ördögzene
(Ima a Bluesért)

A körúton az ördög zenéjére
táncolják mámorba magukat
az emberek,
és ilyenkor minden
monoton dúdolást
egy életre elfelejtenek.

A körúton a gitárnyúzás
másnak kín talán,
de aki érti, most
az büszkén dobog,
mint a szív a szívnek
éjjeleken át.

A Széll Kálmán tértől
a Corvinig csak
szerelmet hánynak
a fiatalok,
s nem is tudják, hogy
a Deákon találják meg
az életigazságot.

A budai oldalon giccses
férfiak és asszonyok,
kik elunták a részüket,
úgy ordítanak, nevetnek
valami csúfost,
mintha ebben lenne az élvezet.

A körúton este van,
talán mindenki egyszer
ideér,
hogy meghallgassák
az ördögöt,
aki mindig
istenségről beszél.

Ha kíváncsi vagy a további, a kötetben szereplő versre, itt tudod megvásárolni.

A szerző facebook oldalát itt találod.

pappadam.jpg

Borító: Lényegre törő és mutatós – egyértelműen mutatja, hogy mi vár az olvasóra. 5 pont

Tartalom: Változatos, tartalmas, könnyen megszerethető. 5pont

Ez az ajánlóm a Rockbook Rockmagazin oldalán is megjelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr1013649890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása