Szellemi Csemegék

Sarah Andersen – Macskapásztor

2018. május 07. - Cetti

macska.jpgEredeti cím: Herding Cats

Sorozat: Sarah’s Scribbles – gyűjtemény 3.

Kiadó: Fumax

Oldalszám: 112

Megjelenés éve: 2018

Műfaj: képregény

Fordító: Tót Barbara (Deidra Nicthea)

 

Fülszöveg:

„Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.

Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életre elenyésző hatást gyakorló haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!

Sarah Andersen egy fiatal brooklyni illusztrátor. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.”

Értékelés:

A Felnőni kiábrándító és a Puha boldog puffancs után nem volt kérdés, hogy kíváncsi leszek-e a Macskapásztorra. Kötelességemnek éreztem lecsapni rá, mert:

1) egy új Sarah Andersen képregénygyűjteményről van szó;

2) macskás;

3) olyan, hogy rossz legyen, nem létezik.

Sarah Andersen képregényeit nem csak azért szeretem, mert viccesek és velősek, hanem azért is, mert biztosan magamra ismerek, mint ahogyan sok embertársam is megtalálja önmagát a rövid, pár kockás kis sztorikban.

Már maga a címválasztás is tökéletes volt, mint fejlődés alatt álló őrült macskás nő,úgy éreztem, ezt nekem találták ki, és ebben az elképzelésemben már az első képregényecske megerősített. Mielőtt fejest ugrunk a pár kockás „comic stripek” világába, röviden definiálva – no meg persze illusztrálva – megtudjuk, mi is az a macskapásztor, ha esetleg maga a szó nem lenne mindenkinek egyértelmű. Minden jel arra mutat, hogy belőlem is jó macskapásztor lenne, az egyes képkockák pedig megerősítik ezt.

Bár a gyűjteményben szereplő képregények jelentős része már szembejött velem az internet határtalan világában, így kevés ismeretlen tartalom várt rám, mégis jó érzés egy kötetben összefoglalva látni ezeket a gyöngyszemeket. Bevallom, ahogyan sokan mások, úgy a címből kiindulva, én is több macskás képsorra számítottam. Annak ellenére, hogy kevesebb macska volt benne a vártnál, semmit sem rontott az élményen. A szokásos önfelismerés most sem maradt el, és persze ezekben az esetekben megvolt néha a fájdalmas „csattanó” is.

sarah.jpg

Mivel ez már a harmadik gyűjtemény, és a benne szereplő képsorok nagyját már mind láthattuk, jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy tud-e még újat nyújtani az olvasóknak, van-e egyáltalán értelme kezünkbe venni az újabb könyvecskét? Ha hezitálnál, én csak bátorítani tudlak, hogy emeld le a polcról, gyönyörködj benne, szagolgasd jó könyvmoly módjára, és addig le se tedd, amíg legalább egyszer végig nem nyálaztad a „lila-csíkos” könyvet!

Hogy miért?

1) Mert ezek a képregények nem csak egyszer okoznak kellemes pillanatokat, nem csak egyszer tudnak kikapcsolni.

2) Mert gyorsan a végére lehet érni, így rövidebb utakra is magaddal viheted.

3) Mert a szórakoztató képsorokon kívül most is kaptunk egy kis pluszt, pontosabban szó esik az internet bugyraiban ránk váró „meglepetésekről”, ráadásul egy művész szemszögéből.

Az utolsó pontot személyes okokból is fontosnak tartom, ugyanis 11 évig voltam képzőművészeti tagozatos növendék, de nem mondanám éppen pozitív életszakasznak. A közel 30 oldalas kis „tanácsadás” meglehetősen általános, mégis ebben a Sarah-s formában tálalva nem tűnik annyira tartalmatlannak és üresnek, mintha csak valaki a levegőbe mondaná el a leírt sorokat. Ez a szakasz egyfajta reakció is azokra a dolgokra, amiket úgymond „hozzávágtak” azért, mert művész, ráadásul mondhatjuk azt is, hogy sokunk nevében reagál ezekre. Művésztársaim, praclit fel, ha már legalább egyszer leszólták a művész éneteket, és el akarták venni a kedveteket az alkotástól! Na ugye, hogy nem is vagyunk olyan kevesen?

Engedjétek meg, hogy egy kis spoilerrel, és ezen belül is az utolsó mondattal mondjam meg, mit is tegyetek, ha szerettek valamit csinálni:

Menj, és alkoss!

Ha rövid és gyors kikapcsolódásra vágysz, mindenképp jusson eszedbe, hogy már három Sarah’s Scribbles-gyűjtemény áll ehhez rendelkezésre, és bármelyiket is választod, biztosan nem fog csalódás érni!

Remélem, hogy az elmúlt évek szokását tartva jövőre is lesz szerencsénk egy friss megjelenéshez!

Hálám életem végéig üldözni fogja a Fumax kiadót, és persze Tót Barbarát, amiért nem hagyják képregény nélkül Sarah magyar rajongóit!

Borító: Tökéletesen beleillik a sorozatba. És macskás. 5 pont

Tartalom: Szórakoztató és zseniális. Mint mindig. 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr7913897328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása