Szellemi Csemegék

Czékmási Csaba – A Tűzgyermek és a szellem

2018. február 25. - Cetti

Kiadó: Colorcom Media
Oldalszám: 262
Megjelenés éve: 2017
Műfaj: high fantasy, kalandregény

tuzgyermek.jpgFülszöveg:
„Ryugen Tyr nyugodtan éli a kamasz fiúk átlagos életét. A konok nagyapja nem hajlandó mágiára tanítani, ezért az ideje nagy részét az otthona mellett fekvő kísérteties elvarázsolt erdőben tölti. Egy a többitől kezdetben semmiben nem különböző napon azonban egyetlen csapásra báty, apa, gondviselő és nem utolsó sorban hős is lesz egy védtelen kisded számára, akit vérszomjas üldöző markából ment meg. Ennek mindössze annyi az ára, hogy hátra kényszerül hagyni az addigi életét, hogy biztos helyre juttassa a rá bízott csecsemőt. Az országot átszelő kaland végén megtalálja a mestert, aki mágust farag mindkettőjükből.

A mester mellett töltött évek megkeményítették a testüket, harmóniába hozták a lelküket, azonban a fejük lágya az közel sem nőtt be. A biztonságot elhagyva megkezdik önálló életüket, mint mágus tanár és diák, annak a tudatában, hogy az üldözők valószínűleg azóta sem adták fel.”

 

Értékelés:

Amikor megláttam a könyv borítóját és a címet, éreztem, hogy ez bizony szerelem első látásra! A cím érdekes, akár csak a borító, és lerí róla, hogy egy fantasy akadt a kezem ügyébe. Már az első pillanatban magába szippantott a könyv, teljesen kizártam a saját világomat, és csak a történetre koncentráltam.

Belecsöppentem Ryugen Tyr izgalmas, veszélyekkel tarkított életébe. Meg kell hagyni, a sors egy percre sem engedte unatkozni főhősünket, de még az olvasót sem. A fiú élete hirtelen megváltozott, amikor a sors útjába sodorta a kis Arist, aki sokunk meglepetésére már gügyögő korában tüzet böfögött. Tyrre hirtelen nagy felelősség hárul, el kell jutnia Fejlin mesterhez. Útja során csatlakozik hozzá a hatalmas Bicepsz és Árnyék, akik elsőre javíthatatlanul rossz, nagyra nőtt gyerekeknek tűnnek, de tudnak komolyan is viselkedni.

A történet persze nem ennyiből áll, hiszen nem csak a megmentett kisgyermek, hanem Tyr is különleges, ráadásul hatalmas veszély leselkedik rájuk, ami az évek múltával nem múlik el, sőt, ahogy telik az idő, úgy nő a veszély is, de ne rohanjunk ennyire előre! Bár a nagy változás előtt nem gyakorolhatta a mágiát, a fiú valójában egy tehetséges tűzmágus, Fejlin mesternél pedig nem akármilyen kiképzést kapott. A mesterhez való megérkezésük után nem sokkal ugrunk egy nagyot az időben – pontosabban tíz évet -, ekkorra már Aris is felcseperedett, és egy komoly kalandnak vágnak neki. Míg Tyr tanárként folytatja tovább pályáját, addig Aris diákként merül bele a mágia rejtelmeibe. Mágusok esetében a tananyag meglehetősen eltér az emberi tudnivalóktól, ettől is válik izgalmassá az iskolai élet. Már maga a felvételi is tartogat meglepetéseket, az első év végén pedig a tanoncoknak meg kell szerezniük a Lélekkövüket, mely segítségével megidézhetik a Familiárisukat. Ha azt hiszitek, hogy ez olyan könnyen megy, nagyot tévedtek, egy ilyen nagy jelentőségű esemény sem múlhatott el kalandok nélkül!

tuzgyermek_1.jpg

/eredeti kép forrása: Travel Away/

A történet során sok különleges karakterrel találkozhatunk, lehetetlen lenne felsorolni mindenkit. Jókból és gonoszokból is akad bőven, vannak rendkívül okos, és ésszel kevésbé megáldott szereplőink, akik miatt egy-egy helyzet komikussá válik. Persze szinte mindenben Tyr vagy Aris viszi a pálmát. A fiatal tűzmágust én a „bölcs, de tökkelütött” kategóriába tudnám sorolni, számtalanszor kerül kellemetlen vagy vicces helyzetbe, sokszor saját hibájából – ez időnként fellazítja a sűrű és mozgalmas történetet. Aris kilétét pedig rejtély fedi, komoly titkok rejlenek az ifjú tanonc mögött.

A Tűzgyermek és a szellem egy új fejezetet nyitott a mágia és a misztikum világában. Az alakváltók mellett felbukkannak más különleges tehetségű mágusok, akik a négy elem (föld, víz, levegő, tűz) valamelyikét uralni tudják, megismerünk feltalálókat, és gólemekben sem szenvedünk hiányt.

Kicsit zavart az olvasásban a szöveg sűrűsége, a szöveg sajnos nem kapott túl olvasóbarát formát. Hiányoltam a tagoltságot, a tartalmilag különálló részek – helyszín vagy helyzetváltozás – nincsenek elkülönítve, egybefüggő szövegként kapjuk, ami időnként megzavarhatja az olvasót. Személy szerint a közbeszúrt történetmeséléseknél engem nagyon zavart, hogy semmilyen formában nem különül el más szövegelemektől. A párbeszédekben többször belefutottam ALL CAPS-es kiemelésekre, amit nagyon nem tudtam hova tenni, kicsit a facebookon „kiabálva író” figurákra emlékeztetett. Tudom, ez valamilyen szinten a hangsúlyt is szerette volna érzékeltetni, máskor mégis nyugodtan elhanyagolható, enélkül is teljes mértékben átjön a mondanivalója. Nem is kukacoskodok többet, mert ezeket leszámítva egy zseniális történetet olvastam, és a forma nem tudott elijeszteni a tartalomtól.

Czékmási Csaba megmutatta, hogy elsőkönyves szerzőként is lehet magas színvonalú könyvet írni. A Tűzgyermek és a szellem csak a kezdete valaminek, én kíváncsian várom a folytatást! 

Ha szereted a jó fantasyket, és nem riadsz vissza a tömött szövegtől, akkor feltétlenül el kell olvasnod ezt a könyvet! Ha pont ez a könyv hiányzik fantasy-gyűjteményedből, itt tudsz rá szert tenni. 

Borító: Azonnal magával ragadott, egyértelműen utal arra, hogy itt egy fantasyvel van dolgunk, nagyon szép munka. 5 pont

Történet: Ízig-vérig fantasy, humorral ötvözve. 5 pont

Karakterek: Változatosak, egyediek, több karakter esetében is végbemegy jelentős fejlődés. 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr2413695228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása