Szellemi Csemegék

Holden Rose – Holtidő

2018. február 24. - Cetti

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 368
Műfaj: steampunk, kalandregény

holtido.jpgFülszöveg:
„Jason egy teljesen átlagos fiú, pedig már tizenhét éves.
Ez azért gond, mert a különlegeseket képző Birodalmi Lumen Akadémia növendéke, ahol elvárás, hogy megmutassa a tehetségét. Emiatt újabb és újabb hazugságokba kényszeríti magát, mígnem a sors váratlanul a császár ellen lázadók táborába sodorja.
Ekkor teljesen felfordul körülötte a világ. Már azt sem tudja, kiben bízhat, ki az ellenség, miközben arra is rá kell jönnie, kicsoda ő valójában. Enélkül ugyanis reménytelen, hogy valaha visszakapja az életét.

Aztán a holtidő kíméletlenül és véglegesen elsodor mindent.
Semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt.

Jason úgy érzi, nem képes lépést tartani a valósággal.
Azonban a túlélésért ezen mindenképp változtatnia kell.”

Értékelés:

Holden Rose már több műfajban is bebizonyította, hogy az írás neki való, minden korosztályban és műfajban megtalálja az olvasóhoz vezető utat, az ifjúsági irodalomban pedig egyenesen remekel. Amikor egy beszélgetésünk során szóba került, hogy egy steampunk regényen dolgozik, egyből felkeltette az érdeklődésemet, mert ezt a műfajt nagyon kedvelem.

Bevallom, nem voltak túl nagy elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, mert tudtam, hogy komolyabb csalódás nem érhet. Most már igazolni is tudom, hogy nem tévedtem, egy remek young adult könyvhöz volt szerencsém, ami nem volt éppen kalandoktól, izgalmaktól és csavaroktól mentes.

Miután eleget tanulmányoztam a borítót, és felnyitottam a könyvet, szemügyre vettem a Birodalom térképét, majd belevetettem magam Jason nem hétköznapi történetébe. Nem kellett sok idő, hogy azonosulni tudjak a környezettel, ugyanis egy steampunk világba csöppentem, ahol a gőzgépek és a fogaskerekek teljesen hétköznapi dolgoknak számítanak, és itt főszereplőnknek, Jasonnek komoly kihívásokkal kell szembenéznie – már ennyi is elég volt, hogy megfogjon a fiatal tanonc világa, és jobban meg akarjam ismerni.

A 17 éves Jason élete teljesen megszokottnak tűnik, már ha az ő világában élőket, és kortársaikat tekintjük. A Birodalmi Lumen Akadémián tanul, ahol minden tanulónak a különleges képességére koncentrálnak, annak kiderítésére, majd fejlesztésére fektetnek nagy hangsúlyt. Aki ezen az akadémián tanul, annak nem mindennapi sorsot szánnak, később az uralkodót, valamint a Birodalmat szolgálhatják tehetségük által, persze mindezt a gőzgépek világában. Lényegében maga a tény, hogy egy steampunk környezetben játszódnak az események, sokkal különlegesebbé teszi a történetet.

Mivel a szerző a fiatal korosztályt célozza meg, így az is helyénvaló, hogy főszereplőnk és két társa – May és Magnus – kalandja az iskolában veszi kezdetét. Olvasóként akkor leszünk a történet részesei, amikor az iskolát váratlanul megtámadják a lázadók, az evakuálás során pedig leendő hőseink egy teherautóra kerülnek. Eddigi életük egyik pillanatról a másikra megváltozik, komoly kihívások várnak rájuk, amikhez elsőre túl fiataloknak tűnhetnek, mégis példaértékű bátorsággal állnak ki minden megpróbáltatást. Ezzel máris új hősöket avathatunk a fiatal olvasók körében, hiszen ebben a korban ki ne álmodozna arról, hogy majd ő is végrehajt valamilyen nagy hőstettet? Ha a tanulmányaik során szerzett tudásukat is felhasználhatják ehhez, az még jobban szabadjára engedi a fiatal könyvmolyok fantáziáját, így pedig könnyebben bele tudják képzelni magukat a kalandokba. Talán már nem is vagyunk túl messze attól az időtől, hogy a gyerekek gépek segítségével tanuljanak, így az oktatórobotok jelenléte nem tűnik annyira idegennek, ettől függetlenül érdekes jelenség, ráadásul Jason elektronikus társa, egy G – 034 – K, vagy ahogyan a fiú hívja, Gobak még az oktatórobotok közül is kitűnik.

A komoly események okozta feszültséget időnként oldja a fiatalos szleng, és persze a humor, ami egy young adult könyv elengedhetetlen része. Vár ránk pár felfedezésre váró titok, amelyek miatt hiba lenne bárhol is feladni a kalandot. Kapunk egy szerelmi szálat is, persze nem ez viszi a történet fő vonalát, azonban egy kicsit megfűszerezi az amúgy sem éppen unalmas cselekményt. A történet során számos karakterrel találkozunk, akiket nem biztos, hogy elsőre jól kiismerünk. Sok kérdés felmerül bennünk olvasás közben, később persze a könyv befejezése után is.

Mégis mit jelent a Holtidő? Mi történik azzal, aki valamilyen úton-módon belekerül? És mit tudunk kezdeni a Szitakötővel, mire való, hogyan működik? Jason miért más, mint a többiek? Mi Gobak titka? És a Birodalomé?

Ezekre, és még sok hasonló kérdésre megtaláljuk a választ, sőt, még sokkal többet is kapunk a könyvtől, mint amennyit várnánk. Ha pedig nem várunk semmit, akkor is garantált a meglepetés!

A szerző le sem tagadhatná, hogy a fiatal korosztály a célközönsége, a könyv 12 éves kortól ajánlott, és ennek megfelelő a nyelvezete, illetve a története is. A Holtidő egy könnyen érthető kalandregény, viszonylag rövid fejezetekkel – ami fiatalkori önmagamból kiindulva pluszpontot érdemel, a rövidebb fejezetekkel könnyebben meg tud birkózni bármely korosztály.

Bátran ajánlom minden fiatal könyvmolynak, és fiatal szívű nagy gyereknek is, garantáltan izgalmas kalandban lesz része mindenkinek! Köszönöm a Főnix Könyvműhelynek és Holden Rose-nak, hogy én is részese lehettem Jason és társai nem mindennapi történetének!

Borító: Látványos és hívogató. Egy fontos karaktert, May-t láthatjuk a borítón, a leírásnak megfelelően. Alakjával, illetve a címben szereplő szitakötővel visszakapunk egy kicsit a könyv tartalmából. 5 pont

Történet: Sok meglepetést, csavart tartogat magában, és tagadhatatlanul idéz a steampunk világából. 5 pont

Karakterek: Változatosak és izgalmasak. 5 pont

A szerző oldala.

A kiadó oldala.

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr4713695140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása