Szellemi Csemegék

A. O. Esther – Frigg rokkája 1.

2017. augusztus 31. - Cetti

covers_444570.jpgFÜLSZÖVEG:
„Valaki vár valahol, akivel összetartozol, és akiért a halálon is átkelnél, csak hogy megtaláld.

A húszéves Sonja és hét évvel idősebb bátyja, Alex Sommerland rockzenészek. Norvégiában, a Stjerne-tó partján élnek, és ötfős bandájukkal teltházas koncertekkel szórakoztatják az egyre gyarapodó rajongótáborukat. Nem is sejtik, hogy hamarosan mindannyiuk élete megváltozik, ugyanis egy különös varázslat folytán az égen ragyogó csillagkép, Frigg rokkája működésbe lép, és összeköti a jelent a múlttal…

Sonja szerény, magának való lány, akinek gyermekkora óta karmikus álmai vannak az előző életéről, amikor is a vikingek közt élt. Az emlékképek ködösek, de mindig ugyanarról a világról szólnak, és rendre sötéten végződnek.

A Szent Iván napjára meghirdetett jelmezbálon Sonja megismerkedik egy viking ruhába öltözött férfival, Einarr Sigurdssonnal, akiről idővel kiderül, hogy nem is jelmezt visel, és nem is a mi világunkból érkezett… Noha a férfi tudja, hogy soha többé nem láthatják egymást, képtelen szabadulni Sonja vonzerejétől. Elhatározza hát, hogy így vagy úgy, de magával viszi őt a múltba…

Alex a White Nights énekese. Zord figurának tűnik, pedig aranyból van a szíve. A húgával való kapcsolata különleges. Nem csak azért, mert korán elveszítették a szüleiket, hanem egy családi titok miatt, ami örökre összeköti őket. Tűzön-vízen át kitartanak egymás mellett, és ha az egyikük élete veszélybe kerül, a másik gondolkodás nélkül utána megy, akár a pokol fenekére is…

Frigg rokkája azonban könyörtelen… Hőseink 2024-ből hirtelen 924-ben találják magukat. A helyszín ugyanaz, a világ azonban merőben más. De vajon a mai fiatalok boldogulnak-e a vikingek rideg, komor, véres háborúkkal teli világában? Létezik-e síron túli szerelem? És egymásra találnak-e azok, akiknek a lelke nem képes a másik nélkül élni?”

SOROZAT: FRIGG ROKKÁJA 1.
KIADÓ: KÖR-ÍV Bt.
OLDALSZÁM: 442
KIADÁS ÉVE: 2017
MŰFAJ: FANTASY, ROMANTIKUS

KÖNYVKRITIKA:
Nagyon ritka az, hogy önszántamból kezembe kapjak egy olyan könyvet, amiben erősen jelen vannak a romantikus szálak, mert nem vagyok túlzottan oda a csöpögős „love storykért”. Azonban vannak kivételek, a Frigg rokkája pedig ezek közé tartozik. Ha valaki azt mondja nekem, hogy viking pasi, és még rockzene is van benne... Egy rockmagazin szerkesztőjének, aki történetesen rajong a viking pasikért, nem kell több mese, meg vagyok véve.

Időhiánnyal küszködve kicsit szomorúan estem neki a könyvnek, mert azzal számoltam, hogy csak utazás közben lesz időm olvasni, ráadásul az első oldalak még jobban elszomorítottak Sonja mamájának halálával, de meglepő módon még így is olyan gyorsan olvastatta magát a könyv, hogy hamar túllendültem ezen is. Kezdte magát kibontani a történet, megismertem Sonját és bátyját, Alexet, valamint White Nights nevű zenekarukat, a hisztigép Claire-t, nem sokkal ezután pedig találkoztam Einarr Sigurdsonnal, a fiatal és jóképű viking harcossal.

frigg1_a.jpg

Bár Sonja és Einarr találkozása a véletlen művének tudható be, mégis közös feladatuk volt az életben. Frigg rokkájának köszönhetően találkoztak, és ez megváltoztatta teljesen az életüket. Amikor Sonja átkerült Einarr világába, egyik pillanatról a másikra 2024-ből 924-be csöppent, és minden a feje tetejére állt. Ahogyan kibontakozott a vikingek kegyetlen és nomád világa, úgy szembesülünk a ténnyel, hogy Sonja bizony veszélyben van, mert ő nem egyszerűen visszautazott az időben 1100 évet, hanem történt valami, ami nem csak sebezhetővé, de szabad prédává is tette. Lássuk be, Einarr nélkül elveszett volna a vikingek között, még Laetitia segítségével is, és az sem sokat javított a helyzetén, hogy dalnokként mutatták be.

A történetnek ad egy kis csavart az, hogy Alex is ebbe a világba kerül társaival, James-szel és Leif-fel. Történetünk így két szálon fut, figyelemmel kísérhetjük, hogyan alakul a Sommerland testvéreknek az élete, azt azonban elsőre nehéz eldönteni, hogy melyikük nyakán szorul néha nagyobbat a hurok. Alex húga keresésére indul, míg Sonja próbál beilleszkedni Einarr családjába. Einarr testvéreivel nincs is probléma, még édesapja, Sigurd is kedves, azonban édesanyja, Brenna egy álnok kígyó. Mindegy egyes pillanatban, amikor jelen volt a történetben mérhetetlen gyűlöletet éreztem, és még az a szerencse, hogy csak egy könyvben szerepel, ha ma köztünk élt volna… nos, azt hiszem, már nem élne.

A történetben könnyen fellelhetőek a fantasy és a misztikum elemei. A vikingek világa talán kissé modernnek tűnhet, mert szereplőink nem úgy beszélnek, ahogyan azt a kor megköveteli, és van pár modern találmány is a birtokukban, azonban zavart okozhat viselkedésük, ami viszont arra utal, hogy teljesen másképpen gondolkodnak, mint mi: a legtöbbjüknek a nő csak egy eszköz, az emberi életért nem kár, és gyakorlatilag a férfiak bármit megtehetnek, csak a jarl asszonyait kell messzire elkerülni. A mi világunkból érkező Kószákat kivégzik, mert úgy hiszik, mindegyikük a halált kereste, mielőtt átkerült hozzájuk. Ez így egyszerre soknak tűnhet, és akkor még rengeteg apróságra nem tértem ki, amire persze nem is lehet, nem szeretnék egy spoiler-gyűjteményt az olvasók elé dobni. Pedig lenne mit írnom arról, hogy viking hősünk, Einarr hogyan enyhül meg szíve hölgye hatására. Egy valamiben biztos vagyok: még én sem tudnék felhőtlenül boldog lenni a vikingek világában.

frigg1_b.jpg

A könyvben szerepet kapott több vers, amelyek dalszövegként szolgálnak. Versként olvasva kicsit egyszerűnek tűnhetnek, és szúrósabb énem máris belekötne, de bölcsebb énem pedig felszólal a védelmükre: sok dalszöveg dallam nélkül ilyen, de ha a képzeletük ad nekik egy dallamot, máris sokkal jobban hangzanak. Az, ahogyan az írónő leírja Sonja dalnoki szerepléseit, talán kicsit túlságosan is idillinek tűnhet, túl jónak, de itt lép képbe a varázslat, mert még ha nem is szó szerint, de az a lényeg, hogy hősnőnk elvarázsolja közönségét. – Persze ennek is vannak negatív következményei.

Összességében a történet megnyert magának. Az időhiány és a rohanó hétköznapok ellenére meglepően hamar elolvastam, és nekem nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott a Frigg rokkája első kötete. Ezen felül különösen tetszettek a díszítőelemek, amelyek a fejlécet, a fejezetcímeket, egyes fejezetek lezárását, illetve a versek/dalszövegek tálalását szépítették. Külön köszönet jár a belső borítóért, imádom a galaxis mintájú háttereket. Nagyon örültem annak is, hogy a könyvben található térkép egy kis segítséget nyújt a történet helyszíneinek elképzelésében. Nem kertelek, rajongok azokért a fantasy könyvekért, amelyekhez térkép és társul.

Ahogy végeztem a könyvvel, úgy éreztem, hogy maradt bennem egy kis űr, és máris folytatnám a következő résszel. Személy szerint kicsit soknak éreztem a romantikus mozzanatokat, de ez nem is meglepő, mert nem vagyok nagy rajongója a műfajnak, azonban a fantasy vonal segített helyrebillenteni a dolgot, és végeredményül egy kalandos, és szórakoztató, szerethető történetet kaptam. Köszönöm az élményt!

Bátran ajánlom a Frigg rokkáját mindazoknak, akik kicsit ódzkodnak a szerelmes történetektől, mégis egy üdítő, és izgalmas olvasmányra vágynak!

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Nem vagyok oda túlzottan az élő szereplős borítókért, mert egy kicsit rontják az esélyeit annak, hogy én magam képzeljem el a főszereplőket, de ebben az esetben annyira passzolnak a leírtakhoz, hogy ebbe a részébe nem tudok belekötni. Azonban az arcok és a háttér közötti kapcsolat, pontosabban az átmenet, ahogyan belevesznek a csillagokba, a grafikai munka nem lett tökéletes, szakmai szemmel kicsit fáj ránézni, ettől függetlenül egész helyes kis borító. 4 pont

TÖRTÉNET: A történet jelentős része nem korhű, ezt sokan mondták már, ezzel egyet is értek. Mivel alapjában véve egy fantasy történetről van szó, nem is várom el, hogy az legyen, a modern mai világ és a 10. századi világ keveréke így egy kicsit emészthetőbbé és gördülékenyebbé vált. Ezen felül engem nagyon jól kikapcsolt a mindennapi rohanásban. 5 pont

KARAKTEREK: Vegyesek. Sonja talpraesett, mégis rejtőzik benne egy kis nyafogás, ami az ő korában teljesen rendben van. A mi időnkből való többi fiatal is jól visszaadja a korombelieket, a vikingeknek pedig a kissé nomádnak tűnő viselkedése és a modern beszédének keveredése egy kicsit közelebb hozzák a történetet az olvasókhoz. 4 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr1612791870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása