Szellemi Csemegék

Carin Gerhardsen – A mézeskalács ház

2016. augusztus 21. - Cetti

covers_242244.jpgFülszöveg:
„Rejtélyes ​​gyilkosságok tartják rettegésben Stockholm békés lakóit, a véres puzzle kirakása pedig Conny Sjöberg felügyelőre és kis csapatára vár. Sorra kerülnek elő a holttestek, egy zseniális és elfajzott sorozatgyilkos mestertervének áldozatai… de mi az indíték? Harmincnyolc évvel ezelőtt kinyílt egy ódon villa kapuja, és kisereglett rajta egy csoport óvodás. Majd újra megcsikordult a rozsdás vasajtó, s félve előbújt még egy kisfiú és egy kislány. Ami ezután történt, annak nem lett volna szabad megtörténnie… Az igazság pedig elviselhetetlenül fájdalmas… Carin Gerhardsen világhírű sorozatának első kötetében egy felejthetetlen sorozatgyilkos lelkébe látunk, aki céltudatos, kíméletlen és megállíthatatlan. A Mézeskalács ház igazi csemege a vérfagyasztó krimik szerelmeseinek. Carin Gerhardsen eredetileg matematikusnak tanult, regényeit is a szakmájától elvárható pontossággal és kíméletlen logikával építi fel. A Stockholmban játszódó Hammarby-trilógia az egyre népszerűbb skandináv krimik rajongóinak új kedvence világszerte. Méltatói a The Wire (Drót) című tévésorozathoz hasonlítják; meglepő és fordulatos történet, hiteles szereplők, eszeveszett tempó. Stieg Larsson, Jo Nesbo és Camilla Läckberg olvasóinak kötelező.”

Eredeti cím: Pepparkakshuset
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 326
Kiadás éve: 2013
Műfaj: krimi
Fordította: Teplán Ágnes, Markwarth Zsófia

Értékelésem:
Hű, na most komoly bajban vagyok... nagyon nem azt kaptam, amit vártam, és sajnos még csalódtam is! Egy régóta vágyott könyvet olvashattam el végre, hosszú várakozás után, és hosszú szenvedés volt az elolvasása is.

Tudtam, hogy krimiről van szó, nem véletlenül vettem a kezembe. Tudtam, hogy a címét nem kell szó szerint érteni, de azt nem tudtam, hogy nem fogom felfogni, mégis mi köze van a történetnek egy ilyen címhez. Adott volt egy nehéz sorsú karakter, és felbukkannak azok az emberek, akik fontos szerepet játszottak múltjában, és a jelenben is, illetve a jellemfejlődését is nagyban befolyásolták. Nem volt hiány bűncselekményekben, a történéseket több szemszögből is megismeheti az olvasó – rengeteg felesleges töltelékkel. Persze felmerül a kérdés, hogy miért?! Miért kellett ezt így elrontani?

Az alap elképzelés nagyon jó volt, hiszen van egy szereplőnk, akit soha nem fogadtak el, és mindig bántottak gyerekként. Sosem lehet tudni, hogy kire milyen hatással vannak a gyermekkorában ért attrocitások, és milyen következményei lehetnek – van, aki elfelejti, és van, aki élete végéig magával cipeli a terhet. Ebben a történetben fontos szerepet kapnak a gyermekkori lelki sérülések, és kapunk egy gyilkost, aki addig nem nyugszik, míg el nem nyerik méltónak hitt büntetésüket. Ebből akár egy nagyszerű pszichothriller is lehetett volna, ha nem lenne minden izgalmas esemény unalmasra nyújtva, és nem kéne mindig azon gondolkodni, hogy mikor ér véget egy újabb töltelékrész.

Vannak benne csavarok, a történet vége nagyon meglepő, és talán ez menti egy kicsit a tartalmat. Pozitívum, hogy megismerjük egyes szereplők jelenét, és megtudjuk, hogy milyen módon vették ki részüket a gyermekkori kegyetlen játékból, de ettől függetlenül sok mindent elhanyagolhatónak tartok.

A történetet több szemszögből ismerhetjük meg, fontos szerepet kap a gyilkos szemszöge is, napló formájában – ennek külön örülök, bár néha nem értettem egészen, hogy miről is van szó, miért van tele olyan mondatokkal, amiket egyszerűen nem tudok hova tenni. A legvége volt még számomra egy érdekes fordulat, addigra már teljesen összezavarodtam, és nem tudtam eldönteni, hogy most akkor ki kicsoda, mit csinál és miért. Sajnos ez a könyv nem került a kedvenceim közé a fentebb leírt okok miatt.

Borító: Elsőnek a borító fogott meg. Kicsit hideg, kicsit rejtélyes, és figyelemfelkeltő. 5 pont

Karakterek: A különböző jellemeket jól ábrázolta az írónő, de egyes szereplőkből talán kicsit sokat kap az olvasó. 4 pont

Történet: Sok a felesleges rész, a kevesebb néha több. 2 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr6011663524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása