Szellemi Csemegék

Rachel Caine - Az üvegház

2016. június 05. - Cetti

covers_74638.jpgFülszöveg:
Claire Denvers nagy reményekkel kezdi meg tanulmányait a poros kisváros, Morganville egyetemén, de reményei hamarosan rémálommá változnak, amikor összetűzésbe kerül a helyi lányokkal, akik gyorsan megtanítják neki, hogy hol is a helye az iskolai rangsorban. Valahol a sor legvégén. Miután súlyosan megfenyegetik, Claire kénytelen menekülni a kollégiumból, és szűkös anyagi lehetőségeihez képest elfogadható albérlet után nézni a városban. Így kerül az Üvegházba, és így szerez új barátokat és lakótársakat a különc Eve, a lázadó Shane és a titokzatos Michael személyében, aki valamilyen furcsa oknál fogva sosem mutatkozik nappal a többiek előtt. Nemcsak az Üvegház, hanem egész Morganville hemzseg a titkoktól. Azt mondják, a kisvárost valójában a vámpírok irányítják, és nem ajánlatos ujjat húzni velük. Claire érkezésével felborítja a fennálló rendet, és ahogy egymás után bukkannak elő az ősi titkok, úgy kerülnek Claire és barátai egyre nagyobb veszélybe. A házuk előtt pedig már kezdenek felsorakozni a vérszomjas élőhalottak.


Eredeti cím:
Glass houses
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 302
Kiadás éve:  2010
Műfaj:  Dark fantasy
Fordító: Totth Benedek


Értékelésem:
Végre egy olyan vámpíros regény, ami nem csöpög!


A XXI. században már szinte divat vámpíros regényeket írni, a lényeg, hogy mindig legyen benne botrány, és szerelem is. Az utóbbit Rachel Caine írónő könnyen háttérbe tudta szorítani, mert az események inkább egy súlyos problémával szemben álló csapatot mutattak be, nem pedig egy nyáltól és könnyektől csöpögő rózsaszín felhőn csücsülő párost, akik szinte nem is ismerik egymást, de már halálosan szerelmesek. A fennálló probléma sokaknak ismert lehet, sajnos teljesen hétköznapi, ha valakit bántalmaznak a suliban, koleszban, mert ilyen az emberiség. Az Üvegházban viszont erre megvan a megoldás, és ezt takarja a cím is. A főszereplő, Claire, túl fiatalon került a morganvillei egyetemre, ahol persze egyből áldozatául esett egy kegyetlen, önelégült vadállatnak, Monica személyében. Amikor már annyira elfajulnak a dolgok, hogy Clairet majdnem megölte, a ruháit pedig kidobta, már a vak is láthatta, hogy ez nem egyszerű iskolai csínytevések sorozata. A lány úgy döntött, hogy elköltözik a kollégiumból, maga mögött hagyva Monicát, tehát mindent, ami/aki árthat neki. Beköltözött az Üvegházba három másik fiatal mellé, ahol megismerte az élet másik oldalát. Lakótársai, Eve, Shane és Michael nem hétköznapi figurák, de Claire-nek pont ilyen lakótársakra van szükége. A történet során okoztak meglepetéseket, főleg Michael és az ő különös története illetve az, hogy nappal miért nem mutatkozik barátai előtt. Claire végre barátokat talált, akikre számíthat, de azt még álmában sem gondolta volna, hogy egy vámpíroktól nyüzsgő világba csöppen.

A kicsit hétköznapi, kicsit mégis érdekes sztorihoz megfelelő mennyiségű humor is társul, így olvashatóvá téve az ellaposodott részeket, és kárpótol olyan hibákért, mint például a sok névismétlés. Amikor már egymás után a harmadik mondatban olvastam ugyanazt a nevet, pedig semmi nagy változás nem történt, még csak más szereplőre sem terelődött a téma, teljesen feleslegesnek éreztem az ismétlést. Oké, tudom, ismétlés a tudás anyja, de azért a szereplők nevét nem felejti el az olvasó fél perc alatt.

Ettől eltekintve kellemes időtöltés volt Az Üvegház olvasása, és nyugodt szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a vámpíros történeteket, vagy egy olyan olvasmányra vágynak, ami kikapcsolódáshoz tökéletes!

Borító: A cím elég jól látható, először ez ragadta meg a tekintetemet. Egy kicsit misztikusnak tűnik, figyelemfelkeltő, és a színe is tetszik. 5/5

Történet: Jó az alaptörténet, több jelenet is mosolyt csalt az arcomra. 4/5

Karakterek: Voltak kedvelt és nem kedvelt karakterek is, Michael pedig kifejezettem érdekes. 4/5

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr768780664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása