Szellemi Csemegék

Siobhan Dowd - A londoni óriáskerék rejtélye

2016. május 27. - Cetti

covers_103042.jpgFülszöveg:
Május 24. 11:32 
Ted és Kat figyeli, amint unokatestvérük, Salim felszáll a londoni óriáskerékre. A fülke felemelkedik.

Május 24. 12:02 
A fülke földet ér és kinyílik az ajtó. Kiszállnak az emberek, de hol van Salim?

Mikor Glória néni fia, Salim titokzatos körülmények között eltűnik a londoni óriáskerék zárt fülkéjéből, mindenki kétségbeesik.

Öngyulladás áldozata lett? (Ted elmélete.)

Elrabolták? (Glória néni elmélete.)

Él egyáltalán? (A család kimondatlan félelme.)

Még a rendőrség is tanácstalan. Ted, akinek agya más operációs rendszer szerint működik, mint a többi emberé és nővére, Kat testvéri torzsalkodásukat félretéve társak lesznek a nyomozásban. Kétségbeesett erőfeszítéssel követik a nyomokat szerte Londonban, hogy megtalálják az unokatestvérüket, miközben az idő egyre fogy…

Eredeti cím: The London Eye Mystery
Kiadó: Pongrác
Oldalszám: 280
Fordította: Szabados Tamás
Megjelenés éve: 2010
Téma: autizmus, gyermek-és ifjúsági irodalom

Értékelésem:
A történet főszereplői gyerekek, ami még nem mond sokat egy olvasónak. Sőt, még a cím sem árulhat el sok mindent, de a fülszöveg már egy kicsit bevezet abba a kalandba, amiben részünk lehet, ha elolvassuk a könyvet. Kat és Ted testvérek, Salem pedig az unokatestvérük, ebben nincsen semmi rendkívüli.
A tudat, hogy Tednek  Asperger-szindrómája van  –  a könyvben pedig úgy fogalmazzák meg, hogy az agya más operációs rendszerrel működik – érdekesebbé teszi a tartalmat. Salim pedig az anyukájával költözni készül, de előtte még a rokonoknál időznek egy kicsit, és a fiú már a második napon eltűnik. Mivel az eseményeket Ted szemszögéből látjuk, így egy kicsit beleképzelhettük magunkat az ő világába. Ez volt az első ilyen olvasásom, és ettől is különleges volt. Tetszett az, ahogyan próbált elképzelni olyan dolgokat, amiket mások csak úgy kimondanak, észre sem véve, hogy a szavaknak milyen jelentőségük lehet. Ráadásul az a fajta gondolkodásmód, amivel Ted megfejti a rejtélyt, lenyűgöző.  Én arra nem jöttem volna rá, hogy hogyan tűnhetett el Salim észrevétlenül, de arról volt sejtésem, hogy hova mehetett. Ezt könnyű volt kikövetkeztetni. Miután Salim ellenkezett a Barakk lerombolása ellen, és már az eltűnéséről is tudtunk, az első és egyetlen tippem az volt, hogy csak oda mehetett, máshová nem. Amikor pedig ezt leírva is láttam, és tippem beigazolódott, örültem, hogy nem tévedtem (bár, ha tévedek, az sem nagy tragédia).
A részletes leírásokat és magyarázatokat hasznosnak tartottam, Ted meteorológia-szenvedélye pedig aranyos, és egyben megdöbbentő, hogy gyerekként milyen sokat tud. Tudom, ez is része az „operációs rendszerének”, az írónőnek pedig tiszteletemet küldöm a túlvilágra, mert amit írt, az nem hétköznapi, és szerintem bátor dolog volt egy Asperger-szindrómás fiú agyával gondolkodni, a szemével látni a világot. Már egy ideje kíváncsi voltam, hogy milyen lehet egy kicsit másképp értelmezni a dolgokat, másképp látni, gondolkodni, és ezzel a kalanddal betekintést nyerhettem egy másik, érdekesebb világba. Felnőtteknek és gyerekeknek is bátran ajánlom ezt a könyvet, tartalmas, izgalmas, és megtanít egy fontos dologra (bár úgy gondolom, hogy ennek magától értetődőnek kellene lennie): nincs két egyforma ember, mindenkiben van valami, ami furának tűnhet, mégis ettől vagyunk mind különlegesek, de nem szabad a „furcsaságok” miatt bántani, megkülönböztetni az embereket, mert mind érző, gondolkodó lények vagyunk. Csak meg kell találnunk magunkban azt a tulajdonságot, ami egyedivé tesz minket, ezzel együtt élve kell tudni beilleszkedni a társadalomba, és el kell fogadnunk a másikat olyannak, amilyen.
Végre egy könyv, aminek a borítója és a címe is egyenlő arányban keltette fel az érdeklődésemet, nem kellett döntenem, hogy inkább a cím, vagy a borító miatt olvasom el, mert a címe érdekes, a borítója pedig nagyon szép, összhangban van a címmel, és van benne egy kis játékosság is.

Borító: Szépen kivitelezett, figyelemfelkelető, és utal a tartalomra. 5/5
Karakterek: A szereplők annyira kidolgozottak, amennyire a szerepük jelentősége megkívánja, persze a gyerekek a legjobbak, kedvenc szereplőm pedig Ted. 5/5
Történet: Az elejétől a végéig jól felépített, van benne meglepetés, a rejtélyt is megkaptuk, a témaválasztás pedig nagyszerű. 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr338750894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása