Szellemi Csemegék

Jo Nesbø – Bestiák, amelyek bár ne lennének

2018. október 22. - Cetti

Eredeti cím: Doktor Proktors Sensasjonelle Samling Av Dyr Du Skulle Ønske Ikke Fantes
Kiadó: Kolibri
Megjelenés éve: 2018
Oldalszám: 56
Fordította: Petrikovics Edit
Illusztrálta: Per Dybvig, Taylor White
Zsáner: gyermek- és ifjúsági irodalom, groteszk
Kötészet: keménytáblás, cérnafűzött
ISBN: 9789634370758

babnl.jpgFülszöveg:
„Vannak lények, amelyek olyan csúfak, hogy jobb lenne eltitkolni a létezésüket. Léteznek bestiák, amelyek mindenhol ott vannak, csak épp senki sem ismeri őket. És amelyek bár ne lennének! 
De ha te már hallottál a szörnyű holdkaméleonokról, vagy tudni szeretnéd, mire képes egy nepáli madárkutya vagy egy fojtóróka, esetleg te is megkedvelted a Doktor Proktor-sorozatból jól ismert Bulle házi kedvencét, Perryt, a hétlábú perui szívópókot, és szeretnél többet tudni róla, vagy csak szeretsz felkészülni a rád leselkedő veszélyekre… 
Akkor végre a tiéd lehet a B.A.B.N.L., vagyis a Bestiák, amelyek bár ne lennének című egyedülálló és szupertitkos gyűjtemény!”

Rendszertani besorolása:

Könyv, a papírfélék családjába tartozik.

lemen.jpgElterjedése:

Főként könyvesboltokban, illetve könyvmolyok otthonában fellelhető a világ bármely pontján, bizonyos nyelveken és földrészeken még folyamatban van betelepítése.

Leírása:

Kb. 176mm*231mm*11mm nagyságú és 324gr súlyú a kifejlett példány, kemény borítású, kartonpáncélja többnyire a szürke és a drapp árnyalataiban játszik, nyomokban más, fakóbb hatású színeket és képeket is tartalmazhat. Belsőszervei képekből, rajzokból, betűkből és számokból állnak, illetve sok esetben ezek keverednek is egy-egy oldalon. Belsőszerveit cérnafűzés tartja össze 3*16 oldalas, illetve 1*8 oldalas ívfüzetekben. Mérete, súlya, belsőszervei elrendezése, kötészete és színezete országonként eltérő lehet.

chiwavvuasa.jpgA Bestiák, melyek bár ne lennének Európában:

Jelenleg elterjedési területe csak nyomokban ismert, Magyarországon kb. 2018. október közepétől fellelhető.

 

Miért nem szeretnél találkozni vele:

A Bestiák, melyek bár ne lennének, rövidítve B.A.B.N.L. egy meglehetősen groteszk gyűjtemény, tele olyan – eddig sokunk által nem ismert – lényekkel, melyekkel nem szívesen futnánk össze az utcán vagy akár otthonunkban. Különös ismertetőjegye, hogy általános megjelenése könyv formájú, ráadásul könnyen lapozható, ezzel csalogatja magához az olvasókat. Főbb táplálékát a könyvmolyok képezik, korban és nemben nem válogat, mindenkit magához csal, aki szereti a könyveket. Miután becserkészte áldozatát, különleges képességének köszönhetően, melyet röviden sokszíségnek emlegetünk, a könyvmolyoknak egy rövid, ám különböző érzésekben dús kalandot ígér. Míg az áldozat az egyik pillanatban még nevet, a következőben akár retteghet is támadójától.

A nap bármely szakában érdemes vigyázni vele, mert bármikor könnyen rabul ejtheti a könyvmolyokat, és utóhatásai is bármikor bekövetkezhetnek. A B.A.B.N.L. számos olyan lényt rejt magában, amely szinte megszólalásig hasonlít olyan lényekre, melyekkel naponta találkozunk, sőt, ha csak gyorsan pillantunk rá, könnyen megeshet, hogy mi is csak egy könyvnek nézzük. Nagyon könnyen be tud olvadni a többi könyv közé, így egy ínyenc olvasmánynak tűnhet a gyanútlan érdeklődők számára. Ebben rejlik varázsa is, ugyanis formára valóban egy könyv, de ennél sokkal többet rejt magában, egyszerre figyelmeztet, hogy milyen lényekkel vigyázzunk, melyek a legalattomosabbak, közben pedig hasznos információkkal lát el velük kapcsolatban. Sőt, azt is megmutatja, hogy a bestiák közül melyek ehetőek, és milyen mellékhatásokkal jár fogyasztásuk vagy már a puszta jelenlétük.


ananus.jpg
Bizonyos lények ismerősek lehetnek Doktor Proktor rajongók számára, őket határozottan könnyebben csalogatja magához a B.A.B.N.L., ám avatatlanok részére is csábító szellemi csemegének ígérkezik.

 

Azt nem is érzem helyesnek megindokolni, hogy a könyvmolyok különböző példányai miért ne akarjanak vele találkozni, ugyanis meglepő módon, akit a B.A.B.N.L. meglátogat, garantáltan jó élményekkel gazdagodik, csak a tartalmával érdemes vigyázni. Ha túl élénk a fantáziánk, akkor jobb, ha nem tartunk gyapjúinget vagy pulóvert a szekrényünkben, mert azzal magunkhoz csalogatjuk a Vékonybőrű Foghíjast (VF), és akkor soha nem szabadulunk meg tőle. A könyv elolvasása után biztosan vigyázni fogunk a gesztenyével is, mert nem tudhatjuk, hogy az valóban gesztenye-e vagy inkább egy Melegvérű Gesztenyerágcsáló (MG), és kerülni fogjuk a dús lombozatú fákat, nehogy elkapjon egy Fojtóróka (FR).

Számos lény rejlik még a könyv lapjaiban, így a B.A.B.N.L. tekinthető egyfajta túlélő kézikönyvnek, amely felkészít arra, hogy mire figyeljünk, amikor fantáziaföldre utazunk. Szerencsére megismerhetjük a tudományos nevüket, illetve azt is, hogy bizonyos lényekkel hogyan kell bánnunk, ha összetalálkozunk velük.

A B.A.B.N.L. fogyasztása minden könyvmolynak ajánlott, bár a kisebbeknek inkább csak akkor fogyasszák, ha már nem félnek annyira a sötétben. Magyarországi betelepülése, illetve az, hogy én is megismertem ezt a világot, a Kolibri Kiadónak köszönhető, azonban a gondos terjesztésnek hála már számos helyen belefuthatunk a kötetbe, akár házhoz is kérhetjük rendelés útján. Csak vigyázzunk, nehogy magával hozzon pár nem kívánatos ismeretlen lényt is otthonunkba, így csak akkor nyissuk ki a könyvet, ha tudjuk, hogy senki nem zavarhat meg olvasása közben! Ez azért is fontos, mert ha elkezded megismerni a benne rejlő lényeket, addig nem akarod majd letenni, míg mindegyik be nem mutatkozott.

mongolsk-vannrotte.jpgPáncél:
Azt a hatást kelti, mintha tényleg egy komoly lexikont tartanánk a kezünkben, amely tele van ismeretlen és titkos lényekkel. 5 pont

Belsőszervek:
Nagyon jól felépített, szórakoztató gyűjtemény. Megmutatkozik benne a gazdag fantázia, és ha el akarjuk magunkat szórakoztatni, elég csak magunk köré képzelni ezeket a lényeket. 5 pont

Illusztrációk:
Kellően groteszkek, visszaadják a lapokon leírt lények megjelenését és a leírásokat kiegészítve kalauzolnak el egy teljesen más világba. 5 pont

 

Borító forrása: moly.hu

Képek forrása: nhm.uio.no

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr3714314619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása