Szellemi Csemegék

Balassa Bence – A Kalózkirály fiai

2018. március 01. - Cetti

Kiadó: Colorcom Media
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 394
Műfaj: ifjúsági, kalandregény

kalozkiraly_cover.jpgFülszöveg:
„A lebilincselően izgalmas ifjúsági regény főhőse, Baltazár, tengeri és szárazföldi kalandok sorát éli és harcolja végig. A történet kezdetén Baltazár jaffnai kisiskolás, de iskola helyett csínytevésekbe keveredik. Később azonban komoly kalandok várják, felnőttek harcába csöppen. Idegen népekkel találkozik, eljut távoli helyekre, ahonnan másokat is segítve menekülnie kell. Apja, Lorenzo Gonzales, a Tűzbika hajóskapitánya, és édesanyja, a féltő Veronica nemes asszony maguk is a becsületükért, a hazájukért küzdenek az öntelt és hataloméhes don Cristobal, a jaffnai alkirály, illetve a Mór, a hírhedt Kalózkirály ellen. Többször is úgy hiszik, hogy a fiuk elveszett, nem látják többé, de Baltazár mindig tartogat újabb meglepetéseket. A Tűzbika legénységével együtt, a szárazföldi erőkkel összefogva bátran és hűségesen küzd az imádott hajóért, a szeretett városért, a csodált mesteréért.

És persze apjáért is, akihez a sok és hosszú távollét ellenére ezer szállal kötődik. A szerző a történet végére is tartogat meglepetést: olyan családi titokra derül fény, ami segít megérteni, hogy a nagy távolság ellenére mi minden közös bennünk. 

Balassa Bence (43) első szépirodalmi könyvét, a Kalózkirály fiait, fejezetenként küldte haza kisfiának az afganisztáni rendőri misszióból, ahol szolgált. Hamarosan elkészül a történet folytatásával, a könyv második részével.”

Értékelés:

Az elmúlt pár évben a kalózvilág rabjává váltam, persze csak mint külső szemlélő. Nem rajongok a kalózkodásnak azon formájáért, melyben galád módon tesznek szert az őket nem megillető zsákmányra, de a kosztümös kalózoknak, és a „kalóz-zeneként” is emlegetett muzsikáért egyenesen rajongok! Mániákusan gyűjtöm a horgonyos, kormánykerekes, vagy egyszerűen csak „kalózos holmikat”, keresem a témával bármilyen módon foglalkozó zenei, illetve irodalmi kiadványokat. Rajongásomnak köszönhetően Balassa Bence első könyve, A Kalózkirály fiai azonnal elrabolt, és bár nem egészen azt kaptam, amire vártam, az utolsó oldaláig fogva tartott.

A címre asszociálva én elsőre azt hittem, hogy egy kalózbirodalom örököseiről, valamint kalandos életükről olvashatok, amitől nem is álltam túlzottan messze, csak kicsit más tálalásban kaptam meg a történetüket.

Hatásos kezdést kaptam már a könyv első mozgalmas mondatával is, majd tovább olvasva tudtam, hogy A Kalózkirály fiaival egy különleges kaland veszi kezdetét. Legelső felbukkanó szereplőnk a fiatal, komisz Baltazár, aki az első percben kalamajkába keveredett, ami persze nem maradt következmények nélkül. Egyértelművé vált, hogy a kisfiú lesz az egyik legfontosabb karakter, akiről később az is kiderült, hogy Lorenzo Gonzales de Navajas, a Tűzbika hajóskapitányának és Veronica nemesasszonynak a fia. Baltazárnak még az iskolapadan lenne a helye, ezt szülei is nyomatékosítják, ő mégsem tud ellenállni a csibészségek és kalandok csábításának, így hamar a Tűzbikán köt ki, és nem várt izgalmak felé veszi az utat. A fiú persze nem tartózkodhat a hajón egyszerű szórakozásból, komoly kihívások várnak rá, Takeda mester pedig kezelésbe veszi, és kemény kiképzés elé állítja a kis kalandort.

Mindeközben Jaffnában sem zajlik eseménytelenül az élet, az alkirály, don Cristobal aljas terveket sző, melyekbe Mór, a Kalózkirály is belefolyik, ezek pedig nem egészen a nép érdekeit szolgálják, a de Navajas családra pedig komoly veszélyt jelentenek. Míg Balu és a Tűzbika legénysége egy komoly küldetésben vesz részt, addig don Cristobal megkeseríti a de Navajas család többi tagjának életét, és Jaffnában, illetve a vízen is kitör a háború, melynek kimenetele nagyon kétes.

Mivel ez a háború több síkon zajlik, és az egész de Navajas családot érinti, több szemszögből követjük az eseményeket, ami még izgalmasabbá teszi a történetet. Nem szeretnék minden fontos momentumot elmesélni, de nem tudom figyelmen kívül hagyni a magyarok jelenlétét a történetben. Eleinte kicsit erőltetettnek éreztem a magyar vonalat, rövidesen mégis szépen beleépült a cselekménybe, és úgy érzem, hogy nem is lett volna kerek a történet, ha a magyarok nincsenek jelen. Fokozza az izgalmakat Veronica küzdelme, ahogyan nőként helytáll egy meglehetősen nehéz időszakban, és persze Baltazár sem maradt tétlen, gyerek létére igazi hős válik belőle.

A történet során nem maradhatunk sem könnyek, sem vér nélkül, hiszen egy háború mindig életeket követel, és nem minden esetben csak a rosszakét veszi el. A legnagyobb meglepetést persze az utolsó oldalak tartalmazzák, ahol egy nagy titkot tudhatunk meg. Ez a titok, illetve a végkimenetele a történetnek részben kárpótol minket a kalandok során ért veszteségekért.

Bevallom, én a cím alapján teljesen más történetet képzeltem el, azt hittem, hogy a kalózvilágot kalózként járhatom be, de hamar tisztázódott, hogy a de Navajas család pont azokat képviseli, akik a galád kalózok ellen küzdenek. A családfő, Lorenzo sok esetben bizonyította, hogy helyén van az esze, nem egy alkalommal adott olyan tanácsot fiának, ami bizonyos értelemben életbölcsességgel is felért.

kalozkiraly.jpg

/eredeti kép forrása: Wallpaper Studio 10/

A karakterek közül többen is komoly fejlődésen mentek keresztül, például Veronica esete lenyűgöző, a legtöbbet pedig főszereplőnk, Baltazár változott, persze jó értelemben: nagyon hamar fel kellett nőnie, és már gyerekként hős vált belőle.

A Kalózkirály fiaiban érződik a tudatos felépítés, valamint a szerző gondos munkája. Nem csak egy izgalmas történetet adott az olvasóknak, hanem elrejtett benne egy kis történelmet, és sok hasznos tanácsot, melyek nem csak Baltazár életében állják meg a helyüket. Felnőtt létemre sokszor gyermekként izgultam végig egyes jeleneteket, és kerek szemekkel ámultam azon, mennyire összeszedetten épül fel az egész történet. Köszönöm az élményt, és izgatottan várom a következő részt!

Ha szeretnél te is a Tűzbikán utazni, és Baltazárt elkísérni kalandos útján, akkor itt rendelheted meg a kötetet.

Borító: Hangulatos, illik a történethez. Az égett térkép és a díszes zsebóra megidézi egy kicsit a kalózok világát. 5 pont

Történet: Izgalmas, sok titkot, és fordulatot rejt magában, és teljesen mást adott, mint amire elsőre számítottam. 5 pont

Karakterek: Könnyen megszerethetőek, emberiek, teljesen beleillenek a szerepükbe. Persze akadnak igazán utálatos szereplők is, akik biztosítják a jó és a rossz egyensúlyát. 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr7413707300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása