Szellemi Csemegék

Acsai Roland – A betondzsungel könyve

2018. május 23. - Cetti

beton.jpgKiadó: Holnap

Megjelenés éve: 2017

Oldalszám: 168

Műfaj: regény, gyermek –és ifjúsági irodalom

Zsáner: ifjúsági regény, állatos történet

Illusztrálta: Vigovszky Rita

Fülszöveg:

„Egy nagyvárosi Maugli-történetet tartasz a kezedben.

Az elárvult Felhőt és Holdat egy Budapestre erősen hasonlító város állatkertjének farkasgondozója veszi magához – aki maga is félig farkas –, és titokban felneveli őket. Az ikrek megtanulják az állatok nyelvét, és amikor nagyobbak lesznek, kimerészkednek a városba. Felhő szerelmes lesz egy fiúba, akit egy gonosz gyárigazgató elrabol. Felhőre, Holdra és társaira vár a feladat, hogy megtalálják és kiszabadítsák. Az izgalmas kalandban szerencsére segítségükre vannak az állatkert lakói is.

Ha nem tudod, milyen egy zsiráf hátán, éjszaka vágtatni egy kivilágított sugárúton, akkor olvasd el a könyvet, és megtudod! Tarts velük a fergeteges kalandokban egy „állati jó” könyv lapjain!”

Értékelés:

betonillu2.jpgIsmét egy klasszikus meséhez volt szerencsém, modern köntösben, amely mondanivalójával sokat tanít az olvasóknak. A világ folyamatos fejlődésének következtében egyre több területet lep el a beton, így már maga a cím is találó volt Felhő és Hold történetéhez. Egy betondzsungelben élünk, ráadásul a digitális kommunikáció világában. A két gyermek mégsem úgy nő fel, mint átlagos embertársaik, hanem egy állatkertben élik le életük első, és egyik legfontosabb szakaszát. Állatok között élnek, nem kifejezetten modern körülmények között, mégis mindent megkapnak, és velük egyenlőként kezelik, szeretik, sőt tisztelik is őket.

Felhő és Hold története nagyon emlékeztet Rudyard Kipling egyik legendás meséjére, A dzsungel könyvére, melyben Maugli a főhős, most azonban teljesen modern változatban, számos plusz szereplővel és cselekménnyel olvashatjuk.

A történet főszereplője egy elvárvult ikerpár – ráadásul egy fiú és egy lány –, akiket egy állatkerti gondozó, Gólem fogad be. A gyerekek felnevelésében a farkasok segítségét kéri, ezzel komoly kockázatot vállal, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az embergyerekeknek milyen életkörülményekre van szükségük. Mégis úgy látszik, hogy a farkasok között remek dolguk van, nagyszerű családot kaptak, de ahogy a gyerekek nőnek, úgy nő a lebukás veszélye is. Kamaszkorukra már igencsak nehéz titokban tartani jelenlétüket. Amikor a városban is látogatást tesznek, könnyen el tudnak vegyülni a többi gyerek között, de még az eddigieknél is jobban kell vigyázniuk magukra és egymásra.

Bár a két gyerek boldog, és élvezi a városban szerzett ismereteket, Felhő szívébe egy új érzés költözik be, ez pedig a szerelem. A lány megismerkedik Armanddal, akit nem sokkal ezután elrabolnak. Felhő, Hold, és persze az állatkert lakói bebizonyítják, hogy ember és állat össze tud fogni egy jó ügy érdekében. A fiú megmentésére indulnak, ám ez nem olyan egyszerű, mint ahogyan elképzeljük! A meglehetősen vegyes társaságra nagyobb kalandok várnak a város utcáin, mint amekkorákról valaha álmodhattak az állatkert falain belül.A betondzsungel könyve nem csak egy szép történet. Szerepet kap benne a kamaszkori szerelem, az emberi kegyetlenség felett való győzelem, és az állatok szeretete, valamint tisztelete is – ezutóbbi lássuk be, napjainkban egyre égetőbb probléma. Mármint nem az, hogy szeretjük és tiszteljük az állatokat, és nem is azokkal van a gond, akiknek szívében különös helyet foglalnak el ezek a csodálatos lények, de azt hiszem, nem kell kifejtenem, mire is gondolok…

Eddig még nem volt olyan Acsai Roland által írt mű a kezemben, amit ne ajánlottam volna szívesen bárkinek. Kevés olyan szerző van, aki különböző korosztályokat érintve több műfajban is megállja a helyét, és ezekben egy f/vonalat mindig ugyanolyan szépen szőjön bele a képbe. Most sem kellett csalódnom, egy nagyon kedves könyvvé vált számomra A betondzsungel könyve. Szívesen elidőztem volna még ebben a világban!

betonillu1.jpgBorító és illusztrációk: Nagyon szépek és igényesek, tökéletesen illeszkednek a történethez. 5 pont

Történet: Szerethető és tanulságos. Azt hiszem, ez lett az egyik komolyabb hangvételű kedvenc mesém. 5 pont

Karakterek: Változatosak, jókból és rosszakból, okosabbakból és butácskábbakból is akad. Nem csak az emberi, hanem az állati szereplők is egyediek. 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr7113991106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása