Szellemi Csemegék

Soman Chainani – Jótett helyébe

2017. szeptember 29. - Cetti

FÜLSZÖVEG:
„Sophie ​és Agatha a múlttal és a jelennel egyszerre csatázik azért, hogy történetüknek tökéletes vége lehessen.
Az egykori legjobb barátnők – most ellenségek – azt hitték, történetük véget ért, amikor útjaik szétváltak. Agatha visszakerült Gavaldon városába Tedrosszal, míg Sophie az iskolában maradt a szép fiatalemberrel, aki egykor az Iskolamester volt.
Ám ahogy berendezkednek új életükben, történetük elkezdi újraírni magát… és nem csak az ő történetük. A két lány távol van egymástól, közben a Gonosz átvette az uralmat, és a múlt galádjai erős bosszúvággyal élednek fel. Nemcsak második esélyt akarnak meséiknek, hanem át akarják formálni a Jó és Rossz régi világát egy olyan új uralommá, amelynek királynője Sophie. A Gonosz halálos hatalomátvételének útjában csak Agatha és Tedros áll, akik azt akarják, hogy végre tényleg boldogan éljenek, míg meg nem halnak.
Soman Chainani regénye fordulatos, kalandos, nevettető, romantikus történet, rengeteg meglepő mesei fordulattal és bonyodalommal. A Jók és Rosszak Iskolája-sorozat remek befejező kötete.”

covers_440767.jpg

 

EREDETI CÍM: THE LAST EVER AFTER

SOROZAT: JÓK ÉS ROSSZAK ISKOLÁJA 3.

KIADÓ: TWISTER MEDIA

OLDALSZÁM: 766

KIADÁS ÉVE: 2017

MŰFAJ: IFJÚSÁGI, FANTASY

FORDÍTÓ: BOZAI ÁGOTA

ILLUSZTRÁLTA: IACOPO BRUNO

 

KÖNYVKRITIKA:
Két rész elolvasása után véteknek éreztem volna, ha nem olvasom el a zárókötetet. Nem szerettem volna cserbenhagyni Sophiet és Agathát, így miután magunk mögött hagytuk a hercegek nélküli világot, máris felkaptam a harmadik részt, melynek már címe sem sejtet túl sok jót. A kezdeti izgalmakat fokozza a borító, melyen Agatha és Sophie is megjelenik, a három rész borítóit összevetve látszik is rajtuk a változás, és a növekvő feszültség. A zöld szín pedig számomra szintén nem egy boldog mesére utal, kicsit elkapott a „valami megmérgezi ezt a mesét” érzés.

A könyvet kinyitva szinte már hazaérkeztem, a baljóslatú nyitóvers itt is jelen van.

Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet.

Fel is merült bennem a kérdés, hogy most vajon tényleg eljutunk a mese végéhez? Eddig sem volt egy könnyű kalandunk, most vajon mi vár ránk? A második rész befejezése után azt várhatnánk, hogy mindenki él a saját kis meséjében, persze akkor nem lett volna szükség folytatásra. Ha eddig azt hittem, hogy Soman Chainani egy remek szerző, akkor nagyon finoman fogalmaztam, ugyanis nálam a Jók és Rosszak Iskolája kötetekkel felhúzta magát a top 5-be, és erősen gondolkodnom kell, hogy kit előzhetne még meg a kedvencek között.

Itt már nem csak Jók vannak és Rosszak, nem csak pár főszereplőre, és néhány fontosabb mellékszereplőre kell figyelnünk, ugyanis ismét előbukkannak a klasszikus mesehősök, de nem egy délutáni teapartira csatlakoztak be hozzánk, hanem egy komoly célért kell közösen megküzdenünk. Egy klasszikus küldetést kell teljesítenünk modern köntösben: győzni a Rossz felett.

Mondd, kedves olvasó, mit tennél, ha kedvenc meséidet átírná egy gonosz erő, és kedvelt mesehőseid helyett a gonosz győzne? Mit tennél, ha azt látnád, hogy gyermekkorod egyik legfontosabb darabkája, a mesevilág, a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” befejezés veszélybe kerülne? Mit tennél, ha legjobb barátod a gonosz oldalán állna? Küzdenél a jóért, vagy felhagynál mindennel csak azért, hogy szerelmeddel élhess egy haldokló világ utolsó napjain?

cetti_jotett_helyebe.jpg

Itt bizony most nincs mese, hősnek kell lenned. Hősnek magadért, a barátaidért, a régi hősökért, és persze azokért, akik majd csak ezután fognak a meséken felnőni. Ahogyan azt már dalban is megírták, Nehéz lehet hősnek lenni, ebben a történetben pedig kifejezetten nehéz, mert minden egy vékony cérnába kapaszkodik, ezt a cérnát viszont nagyon erős pengék koptatják. Két fél készül egy mindent eldöntő csatára, emellett felbukkan a mélyre eltemetett múlt, amely minden korábban felmerült kérdésre választ ad, minden rejtélyt megold. Hőseink és antihősünk nincsen könnyű helyzetben, hiszen az lenne a boldog befejezés, ha csak hősök lennének ebben a történetben.

 Sophie és Agatha között egyre jobban nő a távolság, hiába van szívük összekötve. Agatha hiába harcol hercegével, Tedros-szal Sophiért, és a boldog végért, ha komoly akadályokba ütköznek, ezek egyike történetes a makacs, önfejű Sophie, aki hamis álmokba ringatja magát, és elhiteti magával, hogy ő így boldog. Vajon sikerült jobb belátásra térnie, és végre leírhatjuk boldogan, hogy Vége?

cetti_jotett_helyebe2.jpg

Bár úgy tűnhet, ezzel véget ért Sophie és Agatha története, és többet nem térünk vissza a Jók és Rosszak Iskolájába, de a Quests for Glory megjelenésével felcsillant a halvány remény, hogy hamarosan ismét kalandok várnak ránk. Köszönöm a Twister Mediának és a Kildarának, hogy megismerhettem Soman Chainani nagyszerű sorozatát! Végre felnőttként is lehet kedvenc mesém!

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Mint mindig, most is egy meseszép borítóba öltözött a könyv, érződik rajta a mesevilág, és az a feszültség is, ami a történetben is jelen van. 5 pont

TÖRTÉNET: A három rész közül a legerősebb, legösszetettebb és legizgalmasabb. 5 pont

KARAKTEREK: A karakterek ebben a részben a legkiforrottabbak, több szereplő is megmutatja a foga fehérjét. 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr2112910250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása