Szellemi Csemegék

Holden Rose – A fáraó jogara

2017. június 05. - Cetti

faraojogara.jpgFÜLSZÖVEG:
„Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, de most kapóra jönne, ha tizenkettő lennék. 

Annak is örülnék, ha a múzeumban maradnának a tárgyak, mire odaérünk megnézni őket.
Emellett nagyon kellene egy eredeti ötlet a halloweenes jelmezemhez, és igazán elárulhatná valaki, hogy Nitának mi baja van velem… 

De azt hiszem, ezekkel a gondokkal inkább megküzdök egyedül, vagy a titkos társaságommal, csak ez a Kheopsz fáraó hagyjon már minket békén! Mert így se nyomozni, se tanulni, se aludni nem tudunk! 

Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában. 

Mielőtt belekezdesz, fontos, hogy tudd: ez nem mese! 
Ez egy detektívtörténet gyerekeknek.”

EREDETI CÍM: A FÁRAÓ JOGARA
SOROZAT: HOWARD MATHEU KÜLÖNLEGES ESETEI 3.
KIADÓ: FŐNIX KÖNYVMŰHELY
OLDALSZÁM: 164
KIADÁS ÉVE: 2016
MŰFAJ: DETEKTÍVTÖRTÉNET, IFJÚSÁGI –ÉS GYERMEKIRODALOM
ILLUSZTRÁLTA: VARGA ZSOLT

KÖNYVKRITIKA:

Szereted a detektívtörténeteket? És szeretsz néha kicsit gyerek lenni, vagy talán akkora mákod van, hogy még tényleg gyerek vagy? Szeretsz nyomozni, vonzanak az izgalmas dolgok?

Ha a válaszod ezek közül bármelyikre is igen, akkor ezt a sztorit bizony neked találták ki!
Na és azt hadd kérdezzem meg, hogy szeretsz-e olvasni? Erre bátran válaszolhatsz nemmel, mert most meg fogod szeretni. Valaki ezt csak felolvassa neked, és azt mondod, „Még nem tudok olvasni?” Nem baj, mert most majd meg akarsz tanulni, és azt fogod várni, hogy akkora lehess, hogy olvashasd ezt a remek sztorit. Higgy nekem!
Sőt, van egy jó hírem! Azok a szülők, akik szeretnék csemetéjüket rávenni az olvasásra, jó helyen járnak!

Egy valamit szögezzünk le már most, így az elején. Ez nem mese. Ez bizony detektívregény gyerekeknek. Ráadásul nem is akármilyen! Izgalmas? Ez a szó ide kevés, mert egy felnőtt detektívsztori is lehet izgalmas. Akkor miben más ez? A főszereplők gyerekek, a sztori pedig gyereknyelvek íródott, amit ugye nem csak a nagyok, hanem a kicsik is egyaránt értenek.

Biztosan hallottál már olyan történetről, amiben a gyerekek nyomoznak, megoldanak valamilyen rejtélyt, de az csak mese lehetett. Ez annál több.
Miért pont neked való?
A válasz nagyon egyszerű, de nekünk is meg kell keresnünk azt. Együtt nyomozol Howarddal és neked is ugyanúgy gondolkodnod kell.
Na jó, hagyjuk a rizsát, jöjjön a lényeg!
Hogy milyen rizs? Hát őőő, nem tudom, legyen mondjuk tejbe és sok kakaóporral. Garantáltan kelleni fog a nagy kaland előtt!
Most már indulhatunk, ugye? Hogy hova? Természetesen a múzeumba, hiszen ott vár ránk a rejtély megoldása. Gyere velem, de kapaszkodj, mert izgalmas lesz, néha pedig picit félelmetes is!

Kalandunk a Southamptoni Történeti Múzeumban játszódik, mindennek középpontjában pedig Kheopsz fáraó jogara, illetve annak rejtélyes eltűnése áll. Howard és baráti készülnek az iskolai halloweeni bálra, de persze nem is lenne olyan egyszerű a dolguk, ha nem csöppennének bele egy nyomozásba. Ráadásul itt ők a detektívek, rajtuk múlik, hogy előkerül-e a jogar, vagy sem. A nyomozás egy nagyon komoly dolog, azonban ha gyerekek ugranak fejest egy felnőtteknek kitalált feladatba, akkor kemény megpróbáltatásokkal kell szembenézniük, hiszen nem mindenki veszi komolyan a gyerekek szavait. Howard viszont bebizonyítja, hogy érdemes hallgatni rá, mert bár az évei száma nem túl sok, nagyon jól forognak a fejében azok a bizonyos kerekek. Sok kérdés merülhet fel benned a nyomozás során, és néha úgy tűnhet, hogy Howard és barátai rossz irányba haladnak, de hidd el, az ügy jó kezekben van.

Ha már a történet elején jó figyelsz, és minden apróságot megjegyzel, könnyen hiheted azt, hogy hamar megtalálod a választ minden kérdésre. Meg fogsz lepődni, mert van ám pár csavar a történetben! Én is nem egyszer meglepődtem felnőtt fejjel. Olyan szereplők is a képbe kerülnek, akiken elgondolkodunk, hogy hogyan is csöppent bele, és ő most kicsoda is? Furcsa és érdekes figurákkal találkozunk, és velük kapcsolatban is érnek meglepetések, már nem lehetünk biztosak abban, hogy a megfelelő személytől kérünk segítséget. Az izgalmakat fokozza a fáraó jelenléte, legalábbis halljuk a hangját a hangszórókból, ami meglehetősen hátborzongató élmény. Mégis hogyan jöhetnek ezek a hangok? És hol van a jogar? Ha elég kitartó vagy, mindent meg fogsz tudni. A kalandban segítenek a nagyon szép illusztrációk, így ha elfáradnál, vagy reménytelennek látnád a helyzetet, csak vess rájuk egy pillantást és máris feltöltődsz.

Köszönöm szépen a Főnix Könyvműhelynek, hogy egy kicsit én is gyerekként nyomozhattam!

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Szép, utal a belsőtartalomra, és igazi gyerekeknek való borító. 5 pont

TÖRTÉNET: Izgalmas, fordulatos, a nyelvezete könnyen érthető, és most mondanám, hogy egy nagyszerű gyerekmese, de ez nem mese, szóval egy nagyszerű detektívtörténet gyerek szereplőkkel. 5 pont

KARAKTEREK: Élethűek, a gyerekek felfedező kalandorok, a felnőttek meg… nos, olyanok, ahogyan gyerekként látjuk őket. 5 pont.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemicsemegek.blog.hu/api/trackback/id/tr9312553699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása